Van egy ország, ahol már nem találunk kóborkutyákat – idehaza viszont szörnyű a helyzet

Megosztás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint körülbelül 200 millió kóborkutya él a világon, Hollandiában azonban már egy sem, adta hírül nemrég a dutchreview.com.

Hogy sikerült ezt az idilli állapotot elérni? Elsősorban szigorú törvények bevezetésével az állatok jogainak a védelmében, másrészt pedig szemléletformálással, illetve közösségi összefogással, minek révén az utolsó kóbor kutya is eltűnt az utcákról.

A jogi klauzulák egy állatvédelmi rendőrség felállítását is előírták, így Hollandiában ezentúl külön a célra szakosodott testület lép fel az állatok sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőivel szemben, egyben azonnali segítséget is nyújtanak a bajba jutott kutyáknak.

A kormány által finanszírozott kampányoknak köszönhetően a menhelyekről az állatok 90 százalékát fogadták örökbe az új gazdák, ezzel gyakorlatilag annulálva a menhelyen lévő kutyák számát.

Mindennek persze az is a hátterében áll, hogy a kutyatenyésztésre az állam magas adókat vetett ki, ezzel érdektelenné téve mind a tenyésztőket, mind a gazdákat, hogy kisebb vagy nagyobb “állatgyárakat” működtessenek.

De az állam nem csak a fenti intézkedéseket hozta, a tettek mezejére lépve begyűjtötte az országban kóborló összes kutyát (CNVR – Collect, Neuter, Vaccinate and Return), majd ezeket egészségügyi ellátásuk után sterilizálta, hogy felesleges szaporulat a későbbiekben ne keletkezhessen.

Ezen intézkedések révén már semmi sem akadályozta az ebek gazdára találását, így a menhelyek gyakorlatilag kiürültek.

De ez még nem minden! Hollandiában a gyermekeket már kiskorukban a felelős állattartásra tanítják a szülők és a pedagógusok, így nem ritka, hogy Németalföldön minden kávézóba vagy étterembe bemehet a gazda négylábú barátjával. 

Ugyanakkor egy 2019-es felmérés szerint Magyarországon 300 ezer eb kóborol, “ami különösen jelentős annak fényében, hogy az országban becslések szerint összesen 4-5 millió kutya él.”

A gazdátlan állatok számának csökkentéséhez “jelentős előrelépés lehetne a kutyatartás engedélyhez kötése, hasonlót nemrég Ausztriában vezettek be.” Mivel az engedéllyel megelőzhető lenne a mértéktelen szaporulat, ha a nem tenyésztésre tartott állatoknál előírnák a kötelező ivartalanítást. A kutyatartás szabályozásának nemcsak a kóbor ebek számának csökkentésében lenne szerepe, hanem az állatkínzások, illetve a kutyatámadások megelőzését is szolgálná, ha csak valóban hozzáértő módon lehetne ebet tartani Magyarországon.

Forrás: utajovobe.eu és vilaggazdasag.hu

Megosztás

Related posts