Megveszi Mészároséktól az állam a Mátrai Erőművet

Megosztás

Megveszi a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt.-től az állam a Mátrai Erőművet, írja az MTI. A hírt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. Palkovics szerint

GAZDASÁGI, ELLÁTÁSBIZTONSÁGI, MUNKAHELY- ÉS KLÍMAVÉDELMI OKOK MIATT VAN SZÜKSÉG AZ ÁTVÉTELRE.

A miniszter elmondta, korszerűsítve, a lignitalapú széntechnológia kivezetésével hosszútávon biztosítható az erőmű további működése, így nem bezárják, hanem átalakítják az utóbbi hetek gázszivárgásairól híres erőművet.


Palkovics szerint a kormány szükséghelyzetben felhasználható stratégiai tartalékként tekint a 2,6 milliárd tonnányi lignitkészletre: a tervek szerint a széntüzelés 2029 végétől állna le, addig tart ugyanis a lignites egység működési ideje.

LIGNIT HELYETT SZEMÉTTEL FŰTENÉK AZ ERŐMŰVET A TERVEK SZERINT:

közel 400 ezer tonnányi hulladék kerülhetne a Mátrai Erőmű hulladékhasznosító blokkjába az átalakítások után, a bánya területére pedig napelemparkot telepíthetnek.

Az erőmű megvásárlása néhány hónapon belül zárulhat le, az átalakítás értékét pedig 200-300 milliárd forintra becsülte Palkovics az új technológiák bevezetésének költségétől függően. A korszerűsítés költségeit viszont nem az áram árának emelésével, hanem uniós támogatásokból, és az Európai Unió modernizációs alapjából fedeznék.

index.hu

Megosztás

Related posts