Ezermilliárd euróért Orbán is klímavédő lett

Megosztás

Uniós szinten az év utolsó nagy csörtéjét a december 12–13-ai brüsszeli csúcstalálkozón vívták, ahol a tagállamok vezetői arról döntöttek, az EU bevállalja a karbonsemleges működést 2050-re. A célkitűzés mögé a legtöbb tagállam már az előző találkozón felsorakozott, a keletiek, köztük Magyarország, viszont renitenskedtek, de végül Orbán Viktor is beadta a derekát. Persze feltételei is voltak, ezek:

  • Nem az emberekkel, hanem a „legnagyobb klímarongálókkal”, azaz a nagyvállalatokkal és a nagy szennyező országokkal fizettetik meg a klímavédelem árát, hiszen ők húzzák a legnagyobb hasznot a növekvő szén-dioxid-kibocsátásból.
  • Nem emelkednek a családok számára az energia- és az élelmiszerárak.
  • Megmaradnak a kohéziós pénzek, mert álláspontja szerint nem a szegényebb országoktól, hanem a gazdagabb, nagyobb szennyezőktől kell elvenni a pénzt.
  • Támogatják az atomenergia használatát. A kormány szerint ugyanis a nélkül nem létezik hatékony kibocsátáscsökkentés.

A magyar kormány eredetileg azért nem akart elköteleződni a cél mellett, mert szerinte annak teljesítése 50,2 ezermilliárd forintjába kerülne az országnak. Azt a kabinet nem árulta el, minek alapján jutott épp erre az összegre, az innovációs tárcánál csak az uniós tanulmányok és cselekvési tervek hiányára mutogattak.

Ezzel együtt tény: nem tudni, Brüsszel mennyit szán a karbonsemlegességre. 

hvg.hu

Megosztás

Related posts