A Fidesz véletlenül nem szavazta meg az ügyészek és a bírák fizetésemelését

Megosztás

Egy kis homokszem került a gépezetbe, a keddi parlamenti nagyüzemben a Fidesz valószínűleg véletlenül nem szavazta meg a bírók és az ügyészek fizetésemelését. Az erről szóló döntésnél a kormánypárti képviselők tartózkodtak.

Éppen az „egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról” kellett szavazni, amely át is ment – mintegy hétszáz közigazgatási eljárás egyszerűsödött vele –, Hende Csaba, a törvényalkotási bizottság elnöke pedig ehhez nyújtotta be az összegző módosító javaslatként az ügyészek és bírák fizetésemelését. Nem volt meg a kétharmad:

  • Mindössze négyen szavaztak igennel. L. Simon László, Lázár János, Latorcai János (Fidesz-KDNP) és a nemzetiségi képviselő Ritter Imre.
  • Volt egy fideszes nem, az ellenzék is testületileg elutasította a bírák és az ügyészek fizetésemelést.
  • A fideszesek ezen túl tartózkodott, a 128 képviselő közül Orbán Viktor, Rogán Antal és Szijjártó Péter, Kubatov Gábor, Kocsis Máté, Kósa Lajos, Kövér László és Novák Katalin is.

A Fidesz-frakció az Index kérdésére technikai hibával magyarázta a malőrt.

Még november végén derült ki, hogy az igazságügyi bérrendezés keretében az Orbán-kormány 2020-ban az ügyészek átlagosan 21 százalékos, a bírók 32 százalékos, majd 2021-ben együttesen 12 százalékos, 2022-ben pedig 13 százalékos béremelést kapnának. Ez csaknem háromezer bíró és kétezer ügyészt érint.

Ezen túl azonban az Orbán-kormány minden lenyomott az Országgyűlés torkán a Fidesz kétharmados többségével,

  • Senyei György Barna az OBH új elnöke
  • átment a törvénymódosító javaslat is, hogy az Emminek a joghallgató Rácz Zsófia személyében lehessen egy 22 éves államtitkára,
  • hatvan napra ki lehet tiltani parlamenti képviselőket az Országházból,
  • Áder János januártól hárommillió forintot keres,
  • a Médiatanácsot pedig teljes egészében a Fideszhez lojális emberekkel töltik fel.

168 óra

Megosztás

Related posts