Még mindig tartja magát az a nézet, hogy “az asszony verve jó”

Megosztás

Nagyon sokáig észre sem vesszük, hogy bántalmazó kapcsolatban élünk.

Az elmúlt napokban többször is bántalmazott nőkről szóltak a hírek. A szakember szerint bizonyosan nem lehet tudni, hogy valóban több bántalmazás történik-e napjainkban vagy inkább arról van szó, hogy egyre többen merik felvállalni, hogy ők áldozatok, ezért egyre több eset derül ki. Balogh Beáta igazságügyi pszichológus szakértőt kértük meg arra, világítsa meg a kapcsolati erőszak hátterét.

Elöljáróban jelezte: nagyon fontos tudni, hogy egy adott kultúrában mi számít bántalmazásnak, illetve még mi nem az. Ha például egy musz­lim nő a hazájában leveszi a kendőjét, akkor akár még halállal is büntethetik, mivel kihívóan viselkedett.

– És mi a helyzet nálunk? Még mindig tartja magát az a nézet, hogy az asszony verve jó. Politikusoktól is hallhatunk néha olyan mondatokat, melyek arra utalnak, hogy a nők másodrendűek, és nyugodtan meg lehet nekik mutatni, ki az úr a háznál. Tehát kultúra kérdése is, hogy mit nevezünk bántalmazásnak. Ha a pszichológia szempontjából közelítünk a problémához, akkor azt mondhatom, hogy bizonyos kockázati tényezők határozzák meg, hogy kiből lesz bántalmazó vagy bántalmazott. Például a bántalmazó ember statisztikailag általában olyan ember, akinek súlyos problémái vannak az élet különböző területén. Ugyanakkor ugyanezt a személyt kedvesnek, rendesnek láthatja a környezete. Tehát igazából nincsenek tipikusan olyan jegyek, amik miatt bántalmazó vagy áldozat lesz valakiből. Sőt, bárkiből lehet bántalmazó és áldozat is – hangsúlyozta a szakember. Rámutatott: kutatások szerint a bántalmazás fő oka többnyire abban keresendő, hogy az illető személy szeretne a közösségben – családon, párkapcsolaton belül – valamifajta hatalmat szerezni, a saját pozícióját megerősíteni. Éppen ezért többször látjuk azt, hogy az áldozat félénk, bizonytalan, támogatásra szoruló, peremhelyzetű, esetleg valamilyen mássággal rendelkezik: értelmi fogyatékos, mozgássérült, gyerekek esetében, például szeplős, szemüveges, lassú… Azonban ahhoz, hogy a bántalmazás megtörténhessen, a környezet támogatása is szükséges. A napokban történt esetek kapcsán is emlegetik például az isztambuli egyezményt, amit nem ratifikáltak. Pedig épp ez az egyezmény tiltaná az effajta eseteket.

– A bántalmazásnak nem csak fizikai formái vannak. Amikor a párkapcsolat eljut oda, hogy fizikai bántalmazás történik, ott előzőleg már egészen biztosan volt érzelmi, valamint verbális bántalmazás is. Nem tudom, hogy a nők vagy a férfiak bántalmaznak-e jobban, de jellemző, hogy a férfiak inkább a fizikai bántalmazást alkalmazzák, a nők pedig a verbális és az érzelmi bántalmazást. Esetenként azt látom, hogy egy nőt tulajdonképpen azért verte meg a párja, mert a végsőkig provokálta a férfit. Divat is válóper esetében, hogy többnyire a nő próbálja meg kiprovokálni a bántalmazást.

Borsod Online

Megosztás

Related posts