Borzasztó halálozási mutatók, a magyar egészségügy az EU legrosszabbjai között végzett

Megosztás

A Millenárison, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének székházában Federico Pratellesi szakreferens és Guillaume Dedet az OECD egészségpolitikai elemzője pénteken mutatta be az európai és a magyarországi egészségügy helyzetéről szóló jelentést. A magyarországi egészségügy profilja a hivatalos OECD-,  WHO- és egyéb adatbázisok alapján készült, ezt egészítették ki a szakértők összehasonlításokkal és elemzésekkel. Külön érdekesség, hogy épp előző nap szervezett a kormányközeli Nézőpont Intézet egy olyan konferenciát, amelyen elsősorban a magyar egészségügy pozitívumait akarták bemutatni.

Ha össze akarja hasonlítani, mire képes a többi országhoz képest a magyar egészségügy, nézze meg a lejjebb látható első grafikont. Ez azt mutatja, hány ember életét lehetett volna megmenteni 2016-ban a különböző európai országokban megelőzéssel és jobb egészségügyi ellátással. Mint látható, Magyarországon volt a 3. legmagasabb a megelőzhető halálozás, és az 5. legmagasabb a megfelelő kezeléssel elkerülhető halálozás az EU-ban. Magyarországon ugyanebben az évben közel 30 ezer halálesetet lehetett volna elkerülni hatékonyabb népegészségügyi és prevenciós beavatkozásokkal, és további 16 ezer halálesetet lehetett volna megelőzni eredményesebb és időben nyújtott egészségügyi ellátással, írják a szerzők.

A JELENTÉS KÉSZÍTŐI SZERINT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZAT KRÓNIKUSAN ALULFINANSZÍROZOTT, ÉS ÚGY TŰNIK, AZ EGÉSZSÉGÜGYET TOVÁBBRA SEM KEZELI KIEMELT PRIORITÁSKÉNT A KORMÁNY.

Még nagyobb probléma, hogy Magyarországon az orvosok eloszlása rendkívül egyenlőtlen. Ez komoly esélyegyenlőségi kérdés is, hiszen az egészségügyhöz és a megfelelő orvosi ellátáshoz való hozzáférésben területenként nagyon jelentős eltérések vannak. Mindez főként a hátrányos helyzetűeket és a szegényebb vidéki térségekben élőket sújtja. Ismert, hogy több száz háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon. Ezt a magyar kormány azzal igyekszik megoldani, hogy jelentős összegeket fordít az itt lévő rendelők felújítására, az orvosoknak pedig új szolgálati lakásokat építenek vagy újítanak fel.

index.hu

Megosztás

Related posts