A BorsodChem az első számú gyanúsított a Borsodi Víz szennyeződése miatt

Megosztás

Egy szakértő azt állítja, a BorsodChemből kikerült magas sótartalmú szennyvíz beszivárgott a talajvízbe, ez okozta a bajt. A vállalat ezt vitatja, és saját szakértőt bízott meg. – A HVG riportjából

Zárva van a fehér kapu a Borsodi Víz múcsonyi telephelyén. A portásfülkén tábla hirdeti, a „gépek beállítása miatt a bolt és az üzem bizonytalan ideig zárva tart. Megértésüket köszönjük.” Lassan két hónapja, hogy leállt az üzem, ekkor derült ki, rákkeltő anyag van a kútban, ahonnan a gyógyvizet nyerik. A Blikk írta meg először, hogy a PVC gyártásához használt vinil-kloridra bukkantak a kútban, ez egy olyan anyag, amelyet az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió is az 1-es kategóriájú rákkeltő anyagok közé sorol.

A telephely kezelője és üzemeltetője, a Brand Hungary Kft. október óta ásványvizet nem hozhat a felszínre, nem palackozhat és nem is adhat el – ezzel lényegében el is lehetetlenült. 

A palackozóüzem tulajdonosa igazságügyi szakértőt is megbízott, hogy kiderüljön, mi történhetett, honnan kerülhet szennyeződés a Borsodi Víz kútjába.

Nem volt egy szokványos feladat

– mesélte Németh Csaba hidro- és mérnökgeológus a HVG-nek, aki már 1986 óta vizsgálódik a területen. Az első tanulmány 1986-87-ben készült a talajvíz szennyezettségéről a területen, ez azonban még kizárólag csak a nehézfémekre koncentrált, a halogénezett szénhidrogének, így például a vinil-klorid koncentrációját nem vizsgálták. Most a halogénezett szénhidrogénekre is kiterjedő részletesebb adatgyűjtést végzett és meglepő eredményt kapott: a régióban található figyelőkutak jórészében ki lehetett mutatni a halogénezett szénhidrogéneket kisebb-nagyobb koncentrációban. Szerinte a hatóság is tud arról, hogy

itt valamilyen szennyeződés lehet,

a figyelőkutakat ugyanis kimondottan hatósági ellenőrzésre építették, a közelben lévő BorsodChem ezeket rendszeresen ellenőrzi, az eredményeket pedig továbbítja a hatóságokhoz.

Németh Csaba szerint egyértelműen feltételezhető, hogy a mostani Blikk által is megírt szennyezésért a BorsodChem üzeme a felelős, mert a környéken egyedül itt állítanak elő vinil-kloridot. „Ez egy olyan fajta vegyület, amely a természetben nem fordul elő, az ember állítja elő a PVC-gyártás során” – emelte ki.

Ezt az álláspontot a BorsodChem vitatja. Állítólag ők is megbíztak egy szakértőt. Az ő véleményét azonban senki sem ismeri. A kazincbarcikai céget 2011-ben vette meg a kínai Wanhua, amelyről a G7.hu azt írta, már a tranzakció előtt is meghatározó szereplője volt a globális műanyagiparnak. A vállalat a lappal közölte: csak tavaly 83 millió eurót költöttek fejlesztésekre, és ez a jövőben még tovább nőhet. Az sem kizárt, hogy új termék gyártásába is belekezd a BorsodChem.

Megosztás

Related posts