Újabb utasok szólalnak meg a halálos buszbaleset ügyében

Megosztás

Januárban folytatódik az M3-ason történt tömegszerencsétlenség miatt indult büntetőper.

Január 9-én folytatódik az öt utas halálához vezető, 2016-os mezőkeresztesi buszbaleset ügyében zajló büntetőper a Mezőkövesdi Járásbíróságon.

Az elsőfokú bírósági eljárás során szeptemberben megtartották az első tárgyalási napot, amikor egyebek mellett ismertették a vádiratot. A halálos tömegszerencsétlenséggel vádolt miskolci nő nem ismerte el a bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság akkor tanúként hallgatta meg az autóbusz vezetőjét, három utast, valamint az igazságügyi műszaki szakértőt. Később, egy októberi tárgyalási napra további tanúkat és szakértőket idézett a bíróság, legutóbb pedig – november 28-án – az emődi autópálya mérnökség útellenőrét és további sértetteket hallgattak ki az M3-as sztráda mezőkeresztesi szakaszán történt tragédiával összefüggően.

A januári tárgyalásra ismét idéztek olyan utasokat, akik a felborult buszon ültek, továbbá a balesetben résztvevő egyéb járművek utasait is meghallgatják.

A vádirat szerint a debreceni Grand Tours busza 80 utassal – gyér forgalom mellett, körülbelül 100 kilométeres sebességgel – hazafelé tartott a bécsi adventi vásárból a hajdúsági megyeszékhelyre. Pár perccel 23 óra után Mezőkeresztes térségében, a sztráda kivilágítatlan szakaszán egy autós előzte a buszt a belső sávban hozzávetőlegesen 120-130-cal. A gépkocsi azonban megcsúszott a jéghártyás úton, s a busz előtt átsodródva szalagkorlátnak ütközött. A kocsi bal első kereke kitört, majd az úttestre visszatérve a lassító busznak csapódott. A buszsofőr balra kormányzott, áttért a belső sávba, azután 70-80-nal a pályaelválasztó szalagkorlátnak szaladva legyűrte azt. Negyven méter után a buszsofőr jobbra manőverezett, de a jármű bal hátsó kereke beakadt a korlátba. A 40 kilométeres sebességre lassuló busz ekkor felborult és az oldalán csúszott tovább.

A balesetet követően még nyolc autó karambolozott a jeges úton. Az elhunyt és a maradandóan megsérült embereken kívül további 8 személy szenvedett súlyos, 21 pedig könnyebb sérülést. A buszon csak hatan használták a biztonsági övet – áll a vádiratban.

Bár a büntetőeljárás egy szakaszában úgy volt, hogy a buszsofőr is a vádlottak padjára kerül, az nyomozó hatóság végül nem látta felelősnek a tragikus balesetben. Az ügyészség szerint a személyautót vezető nő a kizárólagos bűnös, őt a szabadságvesztés mellett 6 évre eltiltanák a járművezetéstől.

Az elhunytak között volt egy 13 éves debreceni fiú és egy 41 éves nyírmártonfalvi asszony is.

Borsodihír.hu

Megosztás

Related posts