Szijjártó hosszútávra tervez az orosz gázóriással, pedig Magyarországnak nem érdeke

Megosztás

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő délelőtt Budapesten találkozott Viktor Zubkovval, az orosz állami Gazprom elnökével, és megállapodtak abban, hogy tárgyalást kezdenek egy hosszú távú szerződésről. 

Magyarország hosszú távú, biztonságos gázellátása érdekében alapvető érdekünk egy hosszú távú, kiszámítható és megbízható együttműködés a Gazprommal, ezért a Gazprom vezetőjével együtt készek vagyunk megkezdeni a tárgyalásokat egy újabb, hosszú távú gázszállítási megállapodásról” 

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A döntés már lógott egy ideje a levegőben, annak ellenére, hogy egy hosszú távú szerződés sokkal inkább érdeke az orosz állami óriásvállalatnak, mint a magyar félnek. Hogy a mostani esetben ez mennyire lesz egyértelmű, azt persze csak a szerződés részleteinek ismeretében lehet majd eldönteni, de iparági szakértők már évek óta azt mondják, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy minél rugalmasabb szerződéseket kössön, és ne hosszú távra kötelezze el magát.

Az általunk megkérdezett iparági szakértők szerint egy új hosszú távú szerződésnek orosz szempontból az lehet a fő értelme, hogy a következő években az oroszok erre hivatkozva bármelyik Magyarországra tartó vezetéket használhassák a gázuk szállítására. Ez részben azért lenne nekik fontos, hogy Ukrajnát akkor kerülhessék ki, amikor csak akarják, másrészt pedig azért, hogy a lehetséges versenytársaknak ne jusson hely a vezetékekben – hiszen a hosszú távra szerződött kereskedő előnyt élvez a kapacitások kiosztásánál.

Az oroszok abban is nagyon bíznak, hogy 2022-re elkészül a Török Áramlat, és a gázt akár dél felől is Magyarországra szállíthatják. Ha pedig valamiért mégse épülne meg az a vezeték, akkor a hosszú távú szerződés garantálná számukra, hogy más irányból is elérhessék a magyar piacot. 

A magyar kormány az ellátásbiztonságra hivatkozik a hosszú távú szerződés elfogadásakor, azonban ezt sokan vitatják a hazai gázipari szakértők közül. Szerintük most már van olyan infrastruktúra a régióban, hogy ne fenyegessen gázhiány, ráadásul a Gazpromnak is fontos, hogy eladja itt a termékét, akkor is hozna ide gázt, ha nem lenne hosszú távú szerződése e vélekedések szerint. 

Hogy a döntés legalább annyira politikai mint üzleti alapú, azt jól mutatja, hogy Szijjártó Péter tárgyalt Zubkovval, nem pedig a Magyar Földgázkereskedő vagy az MVM vezetője. Európa keleti felén jellemző inkább, hogy a Gazprom elnöke politikusokkal tárgyal szerződésekről – november 20-án például Ion Chichu moldáv miniszterelnököt fogadta. De a nyugati partnerek esetén inkább cégvezetőkkel tárgyalnak a Gazprom vezetői: november 29-én a németországi szállításokról például a Wintershall elnökével, 22-én az osztrák szállításokról pedig az OMV elnökével egyeztetett.

444.hu

Megosztás

Related posts