Idén már csak néhány tízezer forinttal drágultak a négyzetméter árak Borsod megyében

Megosztás

Miskolcon jól látható, hogy idén az ingatlanok árai már csak kis léptekben drágultak, sőt a téglalakások négyzetméter ára némileg még olcsóbb is lett. A Borsod megyei ingatlanpiacon a megyeszékhelyen kívül pedig még sok más városban is csak kismértékű változás volt tapasztalható.

Kezd lepihenni a miskolci ingatlanpiac

Úgy tűnik, 2019-ben Miskolcot nem sorolhatjuk a hazai ingatlanpiac élharcosai közé. Idén a miskolci téglalakások átlagára csökkent, míg a paneleké és a házaké valamivel drágább lett.

A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméter ára januárban 350 ezer Ft/m²-ről indult, mely októberre 3 százalékkal 340 ezer Ft/m²-re esett vissza. Az ellentétes tendenciát mutató panelek és családi házak átlagárának emelkedése 10 százalék feletti volt az idei évben, és az is elmondható, hogy az árak felfelé ívelése töretlen volt. A panellakások 230 ezer forintos átlagos négyzetméter ára, októberre 250 ezer forintra drágult. A családi házak átlagára január és október között pedig 190 és 220 ezer Ft/m² körül alakult.

Így teljesítettek eddig idén Borsod megye nagyvárosai

A vizsgálatunk alá vont Borsod megyei családi házak közül nemcsak Miskolcon, hanem sok más városban is csupán néhány tízezer forintos változást történt az átlagos négyzetméter árakban.

Az Ózdon eladásra kínált házak átlagára 14 százalékkal drágult idén. Tíz százalékos volt az áremelkedés a mezőkövesdi családi házak átlagos négyzetméter áraiban. Az elemzett városok között egyedül a tiszaújvárosi házak átlagárai csökkentek a vizsgált időszakban, méghozzá több mint 20 százalékkal.

Borsod megye családi házai Miskolchoz hasonlóan 16 százalékos növekedést mutatnak 2019-es évünk januári és októberi hónapjai között. Ez nem véletlen, hiszen a megyeszékhely ingatlanainak adás-vétele dominál a legnagyobb súllyal megyei szinten.

Mennyire jó befektetés most egy ingatlan?

Az elmúlt évek lakossági slágerének az ingatlanbefektetés számított, mely jelenleg már nem teljesít olyan jól. Idén az ingatlanbefektetési alapok nem tudtak kiugróan magas hozamot produkálni. Azonban a lakáskiadással még a szuperállampapírnál is kecsegtetőbb hozamot érhetünk el. Új lakás vásárlása esetén éves szinten 6-7 százalékos bérleti díj hozama is lehet a befektetőknek, míg a használt lakások piacán Budapesten átlagosan 8,1 százalék, vidéki nagyvárosokban pedig 8,9 százalék az átlagos hozam.

Ezek a hozamok a valóságban egyáltalán nemirreálisak, viszontszem előtt kell tartani azt is, hogy nem kockázatmentesek. A modellek folyamatosan kapott havi bérleti díjjal ésévi átlagos 3 százalék ingatlanár-emelkedéssel kalkulálnak. A felvázolthozam szempontjából a lakáskiadás kockázata leginkább abban rejlik, hogy mennyi ideig áll üresen a lakásbérlők nélkül. Ez pedig nemcsak azokat érinti, akik most készülnek lakásba fektetni a pénzüket, hanem azokat is, akiknek már van saját lakásuk és bérlőjük is.

Megosztás

Related posts