Az Avasi Kilátó baszk ikertestvére?!

Megosztás

Az 1963-ban átadott miskolci tévétoronynak van jó néhány mása szerte az országban: zömük néhányszor tíz centis, műanyag vagy fém dísztárgy, de Kapolcson létezik egy közel méter magas kőből készült “avasi kilátó”. Aki azonban San Sebastianig elutazik, megdöbbenve láthatja a spanyol kikötővárosban a Hajózási és Halászati Középiskola épületét…

… Amely egy az egyben szinte megszólalásig hasonlít Hofer Miklós építész miskolci alkotására. A spanyol épületet Luis Laorga és José López Zanón tervezte, és 3-5 évvel később készült el. Nincs információ róla, hogy a magyar építész és spanyol kollégái között lett volna valamilyen szakmai kapcsolat, az “utánzás” szándékosnak tekinthető-e, vagy csak a követett hasonló iskola és stílus véletlen hatásának tudható be. Mindenesetre a két építmény “ikertestvéri” kinézete szinte kísérteties.

A napokban az első fotó a különös összefüggésről Kaposi Viktor miskolci fotós blogjában bukkant fel. Az anyroadanywhere.com-on közölt leírásában így emlékezik:

Nyári biciklitúránk egyik nehéz napjának végén értünk Baszkföld (baszk nyelven Euskadi) fővárosa, San Sebastian/Donostia külvárosába. Nem nagyon tudtunk már másra gondolni, mint a forró zuhanyra és a vacsorára, de a szemem megakadt egy furcsán ismerős épületre a mellettünk húzódó öböl túloldalán. Egy fotót készítettem, aztán meg is feledkeztem róla, csak a napokban jutott eszembe, hogy az avasi eredetiért rajongó ismerősömnek elküldjem. Aztán úgy alakult, hogy egy kis nyomozást is folytattam, és az épületben ma működő Hajózási és Halászati Középiskola segítségével fény derült a titokra… ( http://www.pasaiaeskola.hezkuntza.net/es/inicio1 – érdemes az oldalt megnyitni, ha csak a suli emblémája miatt is!)

Az épületben működő iskola munkatársai is nagyot néztek, amikor meglátták a mi kilátónk fotóit. Küldtek is pár képet a sajátjukról, és újságcikkeket az épületről és az építészekről – ezekből a legérdekesebbek láthatók itt.

Az iskola a kikötőként is funkcionáló öböl melletti dombon áll, és jellemző vonása a kolosszális, sziklafalat mintázó, déli tájolású nyers betonfal, amelynek tetején harmonikaszerűen kialakított épületrészben planetárium is működött. Az épületegyüttes része a tantermeket rejtő főépület, egy nagyméretű konferenciaterem és a bennünket leginkább érdeklő kilátótorony is. Az utóbbi években lakóházak építése miatt sajnos az alapjai megmozdultak, és egy szárnyát le is kellett bontani, a torony és a planetárium pedig nem használható – de remélhetőleg ez csak átmeneti állapot.

Az Avasi Kilátó baszk klónját 1966-1968 között (tehát Miskolc jelképe után pár évvel) építették Luis Laorga és José López Zanón tervei alapján. A két építész a hatvanas években dolgozott együtt, amikor több nagyszabású projektre is megbízást kaptak Spanyolország különböző pontjain. Terveztek díjnyertes egyetemet A Coruñában és Madridban, de andalúziai városokban is. Az évtized második felében nőttek ki a földből az együttműködésük eredményeként hajózási iskolák Baszkföldön, Andalúziában és a Kanári-szigeteken is.

Az időrendi sorrend ugyan elég egyértelművé teszi, de személy szerint én úgy gondolom, ennyi év távlatából már kevésbé fontos, honnan szerzett a két spanyol építész ihletet. Inkább összeköthetné a toronypár a két várost és közösségét, de ez már egy másik történet – zárul a történet.

anyroadanywhere.com

Megosztás

Related posts