A jobb oldalán van a szíve a magyar fiúnak

Megosztás

A barátai a csodájára járnak annak a 14 éves fiúnak, akinek a szíve a bal helyett a jobb oldalon van. M. Laci egészséges és okos, ám édesanyja attól tart, hogy később probléma lehet a fiú adottságából – mint mondta, egyszer már a terhessége alatt is el akarták vetetni… A fiú és az édesanyja otthonukban fogadta a Ripostot.

Laci, aki egy Győrhöz közeli faluban él, nem különösebben büszke furcsa adottságára. Nem is dicsekszik vele, sőt, inkább szégyellős – bár szívesen nyilatkozott, lapunktól is azt kérte, hogy kockázzuk ki az arcát.

Az édesanyja, M. Kriszta három fiúnak adott életet. Az első két szülése előtt is voltak gondjai, ezért amikor Lackóval volt várandós, sejtette, hogy ez is nehéz lesz. De arra nem számított, ami később történt…

– Nem vették észre a terhesség közben észre sem vették az ultrahangokon, hogy a másik oldalt van a szíve – kezdte Kriszta.

„Megdöbbentő, hiszen annyiszor jártam vizsgálatokra… Mindig azt mondták, hogy egészséges és minden rendben van vele. Mivel én már 39 éves voltam, beteg volt a csípőm, a gyerek túl nagy volt, ráadásul miómáim is voltak, ezért volt elég ok, hogy császározzanak, de nem mentek bele az orvosok.”

Az anya szerint egész terhessége során nem volt probléma, kivéve egyszer, öt hónapos korában, amikor vérezni kezdett…

– Azt hittem, vége az egésznek – emlékezett vissza Kriszta.

„Vérezni kezdtem, így már le is mondtam róla. Elmentem nőgyógyászhoz, aki azt mondta, el kéne vetetni. De szerencsére elküldött ultrahangra, ahol azt mondták: csak egy vérömleny volt közel a babához, és a gyermeknek semmi baja. Tulajdonképpen örülök, hogy akkor nem derült ki, hogy a jobb oldalon van a szíve, mert ha tudom, végigidegeskedtem volna a 9 hónapot.”

A szülés rendben ment, ám az orvosok azonnal elvitték az anyától a kis Lackót.

Volt egy teljes átvizsgálás, amikor elvitték a fiút átnézni – folytatta.

„Az orvos odajött, a kezében lobogtatott egy iratot, és azt mondta: írjam alá, mert a gyereket elviszik a koraszülöttosztályra, mivel nem hallják bal oldalt a szívét. Én majdnem elájultam. Ekkor még nem mondták el, mi is történik pontosan…”

Az édesanya elmondása szerint, ahogy elvitték a fiát, vele semmit sem közöltek, teljesen tehetetlen volt.

– Egynapos volt a kisfiam, még szoptatnom kellett volna, amikor elvitték, hogy kísérletezzenek vele – mondta felháborodottan az anya.

„A győri kórház szülészetéről vitték el a koraszülött osztályra, ami nagyon messze van egymástól. Én a friss sebeimmel napi kétszer mentem át hozzá, hogy együtt lehessünk egy kicsit. Fájó pont volt az is, hogy vissza kellett mennem a szobámba, ahol egy anyukával voltam, aki már babázott… Teljesen egyedül voltam, azt se tudtam, mi van a gyerek szívével. Néha, amikor átmentem, akkor odaadták félmeztelenül, hogy vigyem át ultrahangra vagy CT vizsgálatra. Mivel semmiről sem tájékoztattak, azt hittem, műteni kell, mert életveszélyben van.”

Krisztát egy hét múlva kiengedték, de Lackó továbbra is bent maradt a kórházban. Végül az édesanya és a férje követelte, hogy két hét után adják ki a babát. Aztán kiderült, hogy nincs semmi baja, csak a jobb oldalt van a szíve, és ilyet nagyon ritkán lát a főorvos úr, ezért kísérletezgettek rajta.

M. Krisztina és kisfia kálváriája nem ért véget az otthonukban sem.

– Otthon voltunk, Lackó evett és ivott, egészséges volt, majd megérkezett a gyermekorvos – meséli az anya.

„Elküldött minket tüdőröntgenre. Behívott az orvos és mondta, hogy a fiam tüdején lát egy kis foltot, ami lehet, hogy daganat és az nyomta el a szívét jobb oldalra. Teljesen kiakadtam… Nem tudtam elképzelni, hogy egy makkegészséges gyermek daganatos lehet. Felmentünk Pestre, ahol újabb vizsgálat következett, és azt mondták: mit csinálunk itt? A gyermeknek semmi baja…”

M. Kriszta szerint igazi csoda, hogy a fiának a jobboldalon van a szíve, de aggódik is emiatt, mert már több szívbeteg is volt a családjukban.

„Rengeteg a kérdésem, például, ha megbetegszik, akkor őt ugyanúgy kezelik majd? Ha infarktusa lenne, ugyanolyanok az esélyei? Féltem őt… Gondoltam arra, hogy csináltatunk egy kártyát, ami arra szolgálna, ha rosszul lenne később, akkor az orvos tudja, hogy a jobb oldalt kell pumpálnia és nem a bal oldalt…”

Az, hogy jobb oldalon van a szíve, eddig semmilyen konkrét egészségügyi problémát nem okozott a fiúnak. Ugyanolyan erős, ugyanúgy tanul, sportol, mondhatni: a helyén van a szíve – csak épp a másik oldalon…

M. Lackó mindig is remekelt az iskolában, tudását kamatoztatni akarja, így a mérnöki hivatáson gondolkozik.

– Még csak 14 éves vagyok és mindenki a szívem csodájára jár – vette át a szót Lackó.

„Sosem voltam igazán beteg, nem volt probléma a szívemmel, se a tüdőmmel. Normálisan járok iskolába, tanulok, és el tudom képzelni, hogy később mérnök leszek, de ez még változhat.”

„A két bátyámnak a ‘normális’ helyen van a szíve, de mi erről nem szoktunk beszélgetni, számomra ez természetes. De voltak érdekességek, például alsóban, amikor elmondtam az osztálytársaimnak, hogy hol van a szívem, mindenki űrlénynek nézett…” – nevette el magát a fiú.

„Sokan meg akarják hallgatni a mellkasom, hogy tényleg jobbra dobog-e a szívem. Előfordult, hogy még a tanárok is megkértek, hadd hallgatózhassanak, szóval már ez sem furcsa. Vagy, amikor mondják, hogy a kokárdát a szívem fölé tegyem fel: én, hogy ne lógjak ki a sorból, a bal oldalra teszem – pedig nem ott van a szívem…”

Ripost

Megosztás

Related posts