Újabb milliárdos tao-támogatást húzhat be a felcsúti fociakadémia

Megosztás

Idén 1,1 milliárd plusz közpénzt kap Orbán Viktor szülőfalujának futballvállalkozása. Hogy, hogy nem, ismét a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kaphatja a legtöbb pénzt.

Az mfor.hu írta meg, hogy ugyan idén elvileg a taotámogatások visszafogásáról volt szó, Felcsút azért idén is milliárdos nagyságrendű támogatást kapott. Az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak a 2019/2020-as évadban összesen 1,12 milliárd forintnyi taotámogatást hagyott jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség.

A portál arról is ír, hogy bár az összeg jelentős, némi visszafogottság tapasztalható a focialapítványnál, az idei sportfejlesztési program értéke a legalacsonyabb a taorendszer indulása óta, eddig a 2013-as év volt a “mélypont”, amikor megelégedtek 1,54 milliárd forintnyi taoval.

Az mfor.hu összesítéséből az is látható, hogy 2011 óta pedig összesen 26,5 milliárd forint közpénz áramlott a felcsúti focialapítványhoz, ami mellé “adományozó” cégek még 22,4 milliárd forintot adtak.

A 2018/2019-es évadban a labdarúgó klubok, szervezetek összesen 39 milliárd forintnyi taot igényeltek, míg ebben a szezonban csak 19,5 milliárdot.

Hat év alatt legalább 360 milliárd forintnyi adóbevételről mondott le az állam a látványcsapatsportok javára. A közpénz cél szerinti hasznosulására nincs semmi garancia. Hogyan működik a rendszer? A közelmúltban két kúriai ítélet közelebb hozta az úgynevezett látványcsapatsportok társasági adó (tao) támogatásának mainál teljesebb átláthatóságát.

Magyar Narancs

Megosztás

Related posts