Tanártüntetést szerveznek az alacsony bérek és a túlhajszolás miatt, de a kormány szerint “Sorosgyörgy”

Megosztás

Politikai célokat szolgál, nem a pedagógusokat szolgálja a tüntetés – reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közös, pénteken az MTI-hez is eljuttatott közleményében a pedagógus-szakszervezetek bejelentésére. 

A két tárca közleménye szerint pedagógus- és más szakszervezetek által bejelentett tüntetés ismét az ellenzék és “a Soros-hálózat politikai céljait, nem a pedagógusokat, pláne nem a gyermekeket szolgálja”. Megjegyezték, szerintük ugyanazok a szakszervezetek készülnek a jövő héten tüntetésre, amelyek eddig is minden ellenzéki és “Soros-hálózat” által szervezett akció mögé beálltak. Most is ezt teszik, a “Soros-hálózat” háromnapos tüntetéséhez csatlakoznak – tették hozzá. A kormány az utóbbi időben kerülte a sorosozást, de Orbán Viktor pénteki rádióinterjúját bátorításnak tekinthették a minisztériumok is, így újra kezdődhet a személyre szabott gyűlöletkampány.

Az Emmi és az ITM úgy látja, hogy az oktatásba, az iskolák fejlesztésére, a pedagógusok bérére, a diákok és szüleik támogatására napjainkban minden eddiginél több pénz megy. A minisztériumok szerint baja inkább a szakszervezeteknek van, azzal, hogy a tanárok a munka törvény könyve alá, rugalmasabb foglalkoztatási körülmények közé kerülnek majd.

A közleményben lesorosbérencezett szakszervezetek  november 30-án országos sztrájkra készülnek, mivel a kormány többszöri kérésük ellenére az utolsó határidőig, november 22-ig sem volt hajlandó egyeztetni velük a pedagógusi béremelésről és a munkaterhek arányosabb felosztásáról.

Arról , hogy valójában mennyit keresnek a tanárok sokat elmond a Pedagógusok Szakszervezete Ifjúsági Tagozatának figyelemfelhívó akciója: egy matematika-informatika szakpáros, egyetemi végzettségű tanár hat év szakmai tapasztalattal nettó 166.486 forintot keres, egy három év tapasztalattal rendelkező gyógypedagógus pedig 150 ezer forintot.

Amíg 2008-ban heti 42 órát dolgoztak a pedagógusok, a mostani kérdőív kitöltői között az átlagos heti munkaidő 56 óra. A válaszadók 90 százaléka dolgozik többet 40 óránál egy héten (mindebbe a helyettesítés, az adminisztráció, a felkészülés, felügyelet, túlórák és más többletfeladatok is beletartoznak).

civilhetes.hu

Megosztás

Related posts