Kormányszóvivő: A klímavédelmi konzultációnak nem az a célja, hogy megtudjuk az emberek véleményét

Megosztás

A klímahelyzetről folytatott társadalmi konzultáció célja nem az, hogy az emberek átfogó véleményét megtudja az ügyben, ez egy kötelezettség, amit Brüsszel előír – kontrázott rá Hollik István kormányszóvivő az Inforádióban az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnapi közleményére.

Ahogy arról beszámoltunk, felkerült a Kormany.hu weboldalra az úgynevezett Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiával kapcsolatos kérdőív, amely valójában egy konzultáció. A stratégia elkészítését a párizsi klímaegyezmény írja elő, ahogy azt is, hogy a kormányoknak nyilvános konzultációt kell folytatniuk a klímahelyzet kezeléséről, a magyar kormány azonban semmilyen módon nem hirdette a konzultálási lehetőséget. A kérdőív kitöltésére is mindössze egyetlen hetet hagytak, ez az egy hét november 25-én, hétfőn délben le is jár. Az ITM vasárnap tagadta, hogy nemzeti konzultációt indítottak volna.

Amennyiben a kormány klímaügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni – írták.

Hollik Istvánt az Inforádióban arról is kérdezték, mi az oka, hogy a társadalmi konzultációt nem verték nagy dobra és kvázi elrejtették a kormányzati honlapon. A kormányszóvivő erre válaszolta azt, hogy nem az emberek átfogó véleményére voltak kíváncsiak, csak a brüsszeli előírásoknak tettek eleget.

HVG.hu

Megosztás

Related posts