Borkai egy fideszes ász! – öt éve nem vizsgálta önkormányzatát az ÁSZ

Megosztás

Nem akármilyen hatékony érdekérvényesítéssel rendelkező politikus vezette a kisalföldi megyeszékhelyt. Egy cikluson át nem jutott figyelem Győrre és a városi cégekre, ami bizonyára nem véletlen. Igaz, a volt polgármester, Borkai Zsolt “privát balhéira” sem figyelt fel kellő időben a kormányzati gépezet.

Borkai Zsolt lemondása után derült ki, hogy az általa vezetett önkormányzatnál évek óta nem vizsgálódott az Állami Számvevőszék – írja a 24.hu-ra hivatkozva a Magyar Narancs weboldala.

Múlt héten a Demokratikus Koalíció, kezdeményezte, hogy az ÁSZ vizsgálódjon a korrupció gyanújába keveredett győri cégeknél. Az állami szerv azzal utasította el a vizsgálódást, hogy az elmúlt években többször ellenőrizte a győri önkormányzatot és annak gazdasági társaságait.

A lap szerint ez részben igaz, mert 2016-ban és 2019-ben is keletkezett számvevőszéki jelentés Győrről. Ezekből azonban az is kiderül, hogy utoljára öt évvel ezelőtt vizsgálta az ÁSZ az önkormányzat könyveit, és a jelentésben nyoma sincs önkormányzati cégek átvilágításának.

Az ÁSZ nem foglalkozott a város működésével, vagy a cégek gazdálkodásával, hanem csupán a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének, valamint egyes befektetési tevékenységeinek ellenőrzésével foglalkozott. Utoljára a 2014. január 1. és 2015. április 30. közötti időszakot ellenőrizték.

A későbbi vizsgálatok tárgya az öt évvel ezelőtt összeállított intézkedési terv végrehajtásának ellenőrzéséről szólt. Ezek szerint Győr jól teljesített, hiszen javultak a belső ellenőrzésre és átláthatóságra vonatkozó gyakorlatok.

Az ÁSZ akkori javaslatai egyébként a korrupciós kontrollok kiépítésének szükségességét, valamint az átláthatóság hiányát hangsúlyozták.

Magyar Narancs

Megosztás

Related posts