Szemétként végezték a stadionok beléptető kapui

Megosztás

A beléptetőkapu-rendszerre 2001-ben írtak ki tendert. A közbeszerzési pályázatot 4,8 milliárd forint értékben a T-Systems Dataware Kft. nyerte (a második helyezett Siemens ajánlata 1,8 milliárd forinttal olcsóbb volt). A végső döntést az akkori sportminiszter, Deutsch Tamás hozta. A cég leszállította a 400 jegynyomtatót, 500 számítógépet és monitort, 100 kamerát, 500 beléptetőkaput, a szervereket tartalmazó rendszert, ami végül összesen 4 milliárd forintba került az adófizetőknek. A 2002-es kormányváltás után a stadionrekonstrukciós program leállt.

Mi legyen a befuccsolt kapukkal?

Az Index kapcsolatba lépett egy cégvezetővel, akinek a vállalata 2002-ben megbízást kapott, hogy egy kaput és a hozzá tartozó jegynyomtató rendszert bemutató jelleggel rakjon össze. Többnapi munka után összeállítottak egy tesztkörnyezetet, amit bemutattak az akkori illetékes sportminisztérium munkatársainak. Az igazgató szerint a beszerzett eszközök (maguk a kapuk és a speciális perifériák) magas műszaki színvonalat képviseltek.

Én magam láttam és teszteltem is. A számítógépek és szerverek természetesen kuka. De azok cserélhetőek.

– jelentette ki a cég vezetője.

A kapukat minden Ausztriába síelni járó láthatja a gyakorlatban is, ugyanis ezek három forgóvillás Skidata kapuk. Egy baj van velük: a tervezett mennyiségben nem alkalmasak stadionbeléptetésre (Az áteresztési sebességük miatt csak nagyobb számban lehetne használni őket.)

index.hu

Megosztás

Related posts