A Scorpions meglátogatta Mihail Gorbacsovot

Megosztás

Wind of change. A Scorpionsnak ez a száma “a rendszerváltás himnusza” lett a berlini fal leomlása és a két Németország egyesítése után. A zenekar frontemberét azóta is személyes barátság fűzi a korszak kulcsfigurájához, a Szovjetunió egykori első emberéhez, Mihail Gorbacsovhoz. A 30. évforduló alkalmával Moszkvában találkoztak a lengyel szakszervezeti mozgalom legendás vezetője, a volt lengyel államfő, Lech Wałęsa társaságában.

Klaus Meine meghatódva mondott köszönetet sokadszor is. Azt magyarázta, hogy a németek sosem felejtik el azt az embert, aki megváltoztatta a világot – aki megváltoztatta az ő világukat. A szemük láttára alakult át minden. A Wind of change című szám, mint mondta, himnusz lett, amely bejárta a világot, és ő ez egyszer elénekli ezt a dalt csak Mihail Gorbacsovnak.

A volt pártfőtitkár viszonzásul meghívta a zenészeket kilencvenedik születésnapjára, amely jövőre lesz, és reméli, megéri – tette hozzá.

Klaus Meine később arról beszélt A ZDF német televíziónak, hogy Gorbacsov nélkül a német egyesítés és a berlini fal lebontása nem ment volna ilyen békésen. “Ez nem lett volna egy olyan békés forradalom, amilyen végül is lehetett – egyetlen puskalövés, egyetlen áldozat nélkül. Az, hogy nem indultak tankok november 9-én, Gorbacsov érdeme, neki kell ezt megköszönnünk” – mondta. A Scorpions koncertet is adott az évforduló tiszteletére Moszkvában.

Euronews.com

Megosztás

Related posts