Le kell(ene) szedni a választási plakátokat…

Megosztás

Aki járt szeptember végén, október elején más városban, bárhol az országban, beleértve a fővárost is, érzékelhette, hogy a miskolci plakátdzsungel az valami egészen új műfaj… Sosem látott mértékben, számban és sűrűségben lepték el a borsodi megyeszékhely utcáit, szinte minden talpalatnyi helyet a választás előtt a jelölőszervezetek reklámanyagai. A ragasztmányokat most, az esemény elmúltával, a kiragasztóiknak kötelező volna eltávolítani…

Jelenleg már sokkal, se sokkal kevesebb plakát, illetve plakátmaradvány (leszakadt, elázott, megtépett papírok) csúfítja a közterületeket, a városképet, mint egy hónapja. A pártok és egyéb szervezetek, avagy más illetékes szervek látványosan megtisztították az utcák egy részét a ma már funkciótlan (és emiatt:) szeméttől. Persze, marad még bőven… Elvileg egy hónapos a türelmi idő.

Azért az óvatos fogalmazás, mert bár most is megjelennek az eltávolítási kötelezettségre emlékeztető sajtóközlemények, a korábbi évek-évtizedek gyakorlata az: millió plakát marad a helyén, és ázok-foszlik még akár esztendőkön át – egész a következő választásig. Most is ez a helyzet sok helyen a 2018-as országgyűlési választásra kitett reklámokkal. Korábban lehetett arról olvasni, hogy a jogszabály betartatása a települési önkormányzat feladata, ahogy a szabálytalanok büntetése is – de arról is, hogy soha nem fordult még elő, hogy például a miskolci önkormányzat pártokat bírságolt volna meg kinthagyott plakátjaik miatt.

A lényeg mindenesetre: az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek november 12-éig – tehát a szavazásnap utáni 30 napon belül – kell leszedniük a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Ez az előírás nem vonatkozik azonban az “újrázó” településekre, ahol jogszabálysértés miatt meg kell ismételni a szavazást. A Nemzeti Választási Iroda jelenlegi adatai szerint tíz települést érint valamilyen (képviselői, polgármesteri, megyei közgyűlési) megismételt önkormányzati választás: Komló, Pettend, Nyésta, Jászberény, Kisberény, Tarany, Lengyeltóti, Szekszárd, Litér és Várfölde. A megismételt szavazásokat november 10-ére tűzték ki a helyi választási bizottságok. Ezeken a településeken így jelenleg is tart a kampányidőszak, egészen a szavazás napjáig.

A többi településen azonban – azokon is, ahol időközi választást kell tartani – a választási plakátokat el kell távolítani november 12-éig. A választási törvény szerint a plakátokat azoknak kell eltávolítaniuk, akik azokat kihelyezték vagy akinek az érdekében elhelyezték őket. Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.

(illusztráció: Facebook)

Minap.hu

Megosztás

Related posts