Iszik, cigizik, majd korán meghal az átlag magyar

Megosztás

Megjelent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) új kiadványa, amely különböző tagországok egészségügyi mutatóit hasonlítja össze. Az Index.hu kigyűjtötte a Magyarországra vonatkozó legfontosabb és legérdekesebb információkat.

A szervezet az országok átlagos egészségügyi állapotát négy faktor alapján állapította meg: várható élettartam, elkerülhető halálesetek száma, krónikus betegségek (diabétesz) aránya és a lakosság saját egészségi állapotának önértékelése. Ezen mutatók szerint Japán, Spanyolország, Svájc és Hollandia lakosságának a legjobb az egészségi állapota. A legrosszabbul Magyarország, Lettország és Szlovákia teljesít. Hazánk mind az elkerülhető halélesetek, mind a várható élettartam szempontjából a legrosszabbak között van. Az átlagos magyar 75,9 évet él, szemben a 80,7-es OECD-átlaggal.

Az elsők között vagyunk viszont dohányzás terén, valamint alkoholfogyasztásban. A magyar lakosság több mint negyede, 25,8 százalék naponta dohányzik, valamint 11,7 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos ital fogy fejenként évente.

Súlyos szakadék van Magyarországon belül is az emberek várható élettartalmában iskolázottság szerint. A legiskolázottabb férfiak várható élettartalma 30 éves korban 12,6 évvel több, mint a legkevésbé iskolázottaké, a nők esetén pedig 6,4 év az eltérés. Ennél csak Szlovákiában rosszabb némileg a helyzet, ott 14,4 év a férfiaknál és 6,9 év a nőknél ugyanez az eltérés.

A rákos megbetegedéseket a legkevesebben Szlovákiában, Szlovéniában és Magyarországon élik túl. A bárki számára elérhető CT- és MRI-készülékek száma Mexikóban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon volt a legalacsonyabb.

A vezető halálok az OECD-tagországokban továbbra is a rák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések. Egyre nagyobb gondot okoznak a mentális betegségek is, a becslések szerint minden második ember átesik valamilyen mentális betegségen az élete folyamán.

Továbbra is sok ember életét megrövidíti a helytelen étkezés, a dohányzás és az alkohol. 2018-ban az OECD-országok polgárainak átlagos évi alkoholfogyasztása 9 liter alkohol volt fejenként, azaz nagyjából 100 üveg bor.

Az OECD országaiban a felnőtt lakosság közel 4 százaléka alkoholfüggő és 18 százaléka napi szinten dohányzik. A felnőttek 56 százaléka túlsúlyos, az 5 és 9 év közötti gyerekeknek pedig majdnem harmada el van hízva. Százezer főre levetítve 40 ember hal meg a lényszennyezés miatt, Kínában és Indiában ez a szám 140 fő.

Megosztás

Related posts