Sose volt még ilyen meleg októberben

Megosztás

A valaha mért legmelegebb október hónap volt a világon 2019 októbere – jelentette be kedden a Copernicus európai kutatóintézet.

A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó intézet adatai szerint októberben 0,63 Celsius-fokkal volt átlagosan melegebb az 1981-2000 közötti időszak átlaghőmérsékleténél, ami 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az iparosodás előtti időszakban.

2019 októberében 0,01 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az előző legmagasabb – 2015-ban mért – októberi átlaghőmérsékletet. Ötödször fordult elő idén, hogy rekordot döntött egy adott hónap átlaghőmérséklete – írták közleményükben a kutatók.

2019 júniusában, júliusában és szeptemberében mértek rekord magas átlaghőmérsékletet az adott hónapra, augusztus a második legmelegebb augusztus volt a világon a feljegyzések kezdete óta – emlékeztettek a szakemberek. Az idei év elmúlt öt hónapjában folyamatos rekordokat, vagy rekord közeli hőmérsékletet rögzítettek – ez a trend pedig azt mutatja, hogy egyértelmű a folyamatos felmelegedés.

A Copernicus adatai szerint különösen meleg volt októberben az Északi-sark térségének nagy részén és Európa egyes térségeiben – míg az Egyesült Államokban és Kanadában az átlagos alatti hőmérsékleteket jegyeztek fel.

Euronews.com

Megosztás

Related posts