„Lehetetlen fába” vágta a fejszéjét Orbán

Megosztás

Olyan célt tűzött ki Orbán Viktor a héten, amit szinte lehetetlen lesz teljesíteni – írja a Portfolio.hu. A jelenlegi egy egyensúlytalan helyzet, azon dolgozunk, hogy egyensúlyivá váljon – mondta Orbán Viktor szerdán Vlagyimir Putyinnal tartott megbeszélése után a magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatokról. A kormányfő már a lehetséges eszközöket is felvázolta, azonban a számok azt mutatják, hogy kicsi az esélyünk az orosz fölényt ellensúlyozni, 2016-ban voltunk legközelebb a kereskedelmi egyensúlyhoz, de még akkor is egymilliárd eurós hiányunk volt.

Orbán Viktor szerint 2018 fontos év volt a magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatokban, mivel az uniós szankciók bevezetése után ismét élénkülni tudott a forgalom a két ország között. Azt is elismerte, hogy ebben óriási többlete van Oroszországnak velünk szemben, mivel olajat, gázt importálunk, ugyanakkor szerinte törekedni kell ennek az egyensúlytalan helyzetnek a felszámolására.

Ennek kapcsán megnéztük a számokat, hogyan alakultak a magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt években. Euróban számolva a KSH adatai azt mutatják, hogy a Krím annektálását követő uniós szankciók valóban komoly törést jelentettek, 2014-16 között kevesebb mint a felére esett az importunk Oroszországból. A 2014-es csúcsévet pedig azóta sem sikerült elérni ebben a mutatóban.

Ahogy azt a kormányfő is említette, elsősorban energiát importálunk Oroszországból, a szerdai sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy a magyar olajszükséglet több mint felét orosz forrásból fedezzük, és a földgáz területén is jelentős ez az arány. Ez pedig a jelek szerint erősen rányomja a bélyegét a két ország közti kereskedelemre.

Még egy érdekességet lehet kiemelni: Orbán Viktor szerdai szavai feltűnően hasonlítanak ahhoz az állásponthoz, amit Donald Trump képvisel a Kínával szembeni kereskedelmi háborúban. Az amerikai elnök egyik fő vesszőparipája évek óta az, hogy a szerinte igazságtalan amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokat egyensúlyba kell hozni.

Vagyis a cél közös, csak az eszközök mások: Trump elsősorban büntetővámokkal sújtja a kínai termékeket, ezzel akarja lefaragni a deficitet, másrészt arra ösztönzi az amerikai cégeket, hogy vigyék haza a termelésüket. Ezzel szemben a magyar kormányfő nyitni próbál Oroszország felé, az exportunkat akarja erősíteni, bár az amerikai-kínai kereskedelmi háború eszközei magyar-orosz viszonylatban valószínűleg nem is működnének.

Bővebben:

Portfolio.hu

Megosztás

Related posts