Védelem vagy védtelenség?

Megosztás

Érdekes könyv jelent meg nemrégiben civil egyesületi kiadásban: témája és címe az Ipari örökségünk védelme. Szerzője a fiatal miskolci építészmérnök, a téma elismert kutatója, ezért nem csoda, hogy a kötet jelentős részben az észak-magyarországi, azon belül a miskolci-perecesi gyári és bányászati múltra koncentrál. Bereczki Zoltán tankönyve bár eredendően diákok számára készült, minden érdeklődő számára könnyen olvasható, jól forgató kézikönyv.

Az ipari örökség ügyét világszerte sok helyen komolyan veszik: látják már az értéket az egykori gyári, üzemi, erőmű, bánya- és egyéb hasonló épületek, építmények, telepek maradványaiban, kultúrtörténeti jelentőségében. Számos módját kidolgozták már a szerencsésebb országokban annak, hogyan lehet ezeket az objektumokat nem csak megmenteni a mának és a holnapnak, de hasznosítani, akár gazdaságosan fenntarthatóvá is tenni, de mindenképpen a napjainkbeli turisztika és városmarketing szolgálatába állítani. Sok példa található minderre, mondjuk, Nagy-Britanniában, Németországban, de egy-egy hazánkban is, több magyar településen (elsősorban, persze, Pesten és Budán). Fájdalom, Miskolc és Diósgyőr amilyen sokszor említődik a könyvben, jóformán minden alkalommal a rossz példák között… Óriási a város és környéke (az egész megye) ipartörténeti öröksége, de ezeknek nem hogy a hasznosítása, de még a megóvása is gyerekcipőben jár. Majdnem mindenre igaz: nem is látni más „megoldás” tervét, mint hogy az illetékesek (állam, önkormányzatok, hivatalok), hagyják összedőlni, leomlani, megrohadni az egykor szebb napokat látott objektumokat. Amik pedig ma is virágozhatnának és turistákat vonzhatnának.

A kötetről, amely a kiadó Észak-Keleti Átjáró Egyesület fórumain hozzáférhető (ára 2000 forint), nemrégiben a vezető szakmai online folyóirat, az Építészfórum közölt recenziót. Itt olvasható:

Bereczki Zoltán: Ipari örökségünk védelme

(illusztráció: epiteszforum.hu)

Megosztás

Related posts