Cigánytelepről indult a budapesti Nyírő Gyula kórház Aranypánt-díjas főápolója

Megosztás

Egy ország nemcsak attól nagy, hogy a határait három tenger mossa, hanem a benne élő emberektől is. Magyarországot olimpiai bajnok sportolókként, világhírű zenészekként, vagy a dolgukat tisztességesen végző, hétköznapi hősökként a romák is naggyá teszik – a Roma Sajtóközpont (RSK) ebből a megfontolásból alapította az Aranypánt-díjat, amelyet azok kaphatnak, akik tevékenységükkel, életvitelükkel leginkább rászolgáltak szűkebb és tágabb környezetük megbecsülésére.

A második alkalommal odaítélt Aranypánt-díjra több mint 22 ezer szavazat érkezett. A nemzetközi roma napon rendezett ünnepségen majdnem felrobbant az Aranytíz Kultúrház nagyterme, amikor bejelentették, hogy Jónás Tímea kapja az elismerést. Legalább száz ember felállva tapsolt.

Jónás Tímea a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron született, nem messze Záhonytól. Hétgyerekes családban nevelkedett. Szülei a vasútnál dolgoztak, többször is kiváló dolgozóként tüntették ki őket, ennek ellenére a cigánytelepen éltek nagyon szegény körülmények között – derül ki a Roma Sajtóközpont által írt bemutatkozó életrajzból.

Az iskolában a cigány diákokat elkülönítették a többiektől. Tímea kitűnővel végezte az első általánost, de csak negyedikben mehetett át a „magyar osztályba”. Padtársa, egy kislány kijelentette, „az anyukám azt mondta, hogy mellettem nem ülhet cigány”! Tímea tiszta ruhában járt, jó tanuló volt – mégis a hátsó padba került. Nem adta fel.

Gimnáziumban tanult tovább Kisvárdán, majd Budapesten egészségügyi szakképesítést szerzett. Később tökéletes felvételivel jutott be az egyetemre.

Közben a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályának főosztályvezető ápolója, részlegvezető nővére lett. Nemrég kinevezték főápolónak: 171 betegággyal négy részleg munkáját irányítja.

haromhatar.hu

Megosztás

Related posts