18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a Borkai-botrányban emlegetett vállalkozók

Megosztás

A győri közbeszerzések több, mint harmadát olyan emberekhez köthető cégek nyerték el, akiknek a neve felbukkant a Borkai-ügyben.

2006 óta, azaz amióta Borkai Zsolt Győr polgármestere, 2018-ig az elmúlt hetekben kitört botrányban emlegetett vállalkozók és cégeik nyerték el a Győrben kiírt közbeszerzések 37 százalékát – írta a G7. A portál úgy számol, hogy nagyjából 18,3 milliárd forintról lehet szó.

Fontos hozzátenni: ez egy óvatos minimumbecslés, mert a szolgáltatások esetén 15 millió forintos határig nincs is szükség közbeszerzésre, azaz az ilyen szerződések nem lelhetőek fel az adatbázisban.

Az orgián feltételezhetően részt vevő Rákosfalvy Zoltán ügyvéd mindenesetre látszólag csupán egyetlen megbízást kapott a győri városházától: 2006-ban egy 6,3 millió forintos szerződést „kutatási hálózatok megszervezése, az együttműködések jogi és pénzügyi hátterének kialakítása” megnevezéssel. A G7 úgy tudja, hogy emellett több élő szerződése is van az önkormányzattal, de ezt az állítást nem bizonyították a cikkben.

Közel 6 milliárdnyi közbeszerzést nyert el a Strabag is Győrben. A cég területi igazgatója Ackermann István, akit a botrány részleteit nyilvánosságra hozó blog a Borkai-kör mulatozásainak rendszeres vendégeként emleget.

Az Index szerint az egyik videón feltűnt Szabó Ervin, akinek Diákolimpia 2017 Kft.-je 896 millió forintos, a vesztes érvénytelennek nyilvánított ajánlatánál négyszer drágább ajánlattal nyerte el az Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál étkeztetési feladatait.

hvg.hu

Megosztás

Related posts