Orbán olyanokat ígért a Türk Tanácsban, amihez se joga, se hatásköre nem volt

Megosztás

Szembement az európai uniós szerződésekkel Orbán Viktor miniszterelnök, amikor Azerbajdzsánban a Türk Tanács ülésén arra tett ígéretet, hogy a magyar uniós biztos segíteni fogja Törökország és Azerbajdzsán uniós csatlakozását – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő vasárnap.

A kormányfő az MTI beszámolója szerint azt mondta:

Ha sikerülne megszerezni a bővítési portfóliót, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. (…) Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.

“Orbán Viktor ugyanis fordítva ült fel a kipcsak lóra, amikor a leendő uniós biztos nevében ígérgetett mindenféle jószolgálatiságot a türk üzlettársainak”

– írta Ujhelyi, aki szerint Orbán vagy átverte “türkmén vértestvéreit”, vagy beismerte, hogy az általa uniós biztosnak jelölt személy nem az Európai Unió, hanem az ő személyes szolgálatában fog továbbra is állni.

Az egyébként jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy a magyar biztosjelölt fogja kapni a bővítési portfóliót, ugyanis bár az először jelölt Trócsányi Lászlónak ezt szánták, ő összeférhetetlenség miatt nem lehet biztos. Helyette Orbán Várhelyi Olivért, a brüsszeli EU-nagykövetet jelölte, aki azonban nem biztos, hogy ugyanazt a tárcát fogja kapni, és az sem biztos, hogy ő lesz a magyar EU-biztos.

hvg.hu

Megosztás

Related posts