Megszületett a megállapodás a Brexitről

Megosztás

Néhány órával az EU-csúcs kezdete előtt, hat nap tárgyalás után. Lecserélték a backstopot, de az érintett északírek még mindig nem elégedettek. Ismét minden a brit parlamenttől függ.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is bejelentette: megszületett a megállapodás a Brexit feltételeiről.

A megállapodást a délután kezdődő uniós csúcstalálkozó résztvevőinek, a 27 tagállam állam- és kormányfőjének is jóvá kell még hagynia, a fő akadály azonban nem ez lesz. A kisebbségi brit kormányt kívülről támogató északír DUP már jelezte: vélemény nem változott a reggelihez képest, akárcsak az előbbi verziót, ezt sem tudják támogatni.

Reggeli levelében a párt arról írt, hogy szerintük a megállapodás-tervezetben nincsenek pontosan kidolgozva a beleszólási jogukra, a vámrendszerre, illetve az áfára vonatkozó lépések.

A javaslat most az EU-csúcs elé kerül, a 27 tagállami vezető csütörtök este hagyhatja jóvá a javaslatot. Ha ez megtörténik, az jogi erővel bír.

Boris Johnson szombat délelőtt terjeszti a brit alsóház elé a megállapodást. Ha sikerült többséget szereznie, akkor egyenes út vezethet a kilépés felé. A kérdés azonban az, sikerül-e október 31-ig a jogi kérdéseket tisztázni.

A kilépési megállapodás felülvizsgált része, egy 64 oldalas dokumentum itt érhető el.

hvg.hu

Megosztás

Related posts