Kína repülő csészealjat épít

Megosztás

Különleges légi szerkezet tartja izgalomban a katonai repülő gépezetek iránt érdeklődőket. Az 5. Tiencsini Nemzetközi Helikopter Expón bemutattak egy kissé még szedett-vetettnek tűnő, Nagy Fehér Cápa névre keresztelt prototípust.

A statikus kiállításon lévő, négy dobozra állított szerkezet leginkább egy lekvárkupaccal megrakott fánkra hasonlít, és a neten keringő képek szerint a lekvárkupac a pilótafülke, ahol a kétfős személyzet ül: a pilóta és a fegyverrendszerek kezelője. Ez utóbbi már jelzi is, hogy nem békés célú légitaxi fejlesztésén dolgozik a meg nem nevezett cég. A kiállított példány melletti információs tábla fordítása szerint a Nagy Fehér Cápa egy gépágyúkkal felszerelt, elsősorban földi célpontok elleni támadó helikopter.

Ha hinni lehet az expón közzétett adatoknak a kompozit anyagokból épített test egyrészt középen egy nagy rotort rejt, ami a függőleges felszálláshoz és landoláshoz elengedhetetlen, míg az oldalába épített két kisebb hajtómű az előrehaladáshoz szolgáltat tolóerőt. A klasszikus repülő csészealj formájú gép törzse rejti a fegyverzetet, a gépágyú(ka)t, és rakétákat, bombákat is. A 7,6 méter átmérőjű, 3,5 tonnás repülő csészealj elvileg 2,5 tonna terhet tud hatezer méteres magasságig vinni, 16,65 méter/másodperccel tud emelkedni és akár 650 km/órás sebességgel is képes előre repülni, 2950 kilométeres hatótávolság mellett – írta az Index.hu.

Megosztás

Related posts