Orbán vereségéről írtak a világsajtóban

Megosztás

Vasárnap éjjel a világ számos vezető lapja beszámolt a magyar ellenzék sikeréről az önkormányzati választáson.

A Bloomberg budapesti tudósítója elemzésében kiemelte, hogy Orbán Viktor számára a vasárnapi vereség volt az elmúlt évtized legnagyobb választási csalódása, és jelzi azt is, hogy hiába a civil társadalom elleni fellépés, illetve a nemzeti média fölötti szinte teljes kontroll, a magyarok egy jelentős része ellenzi Orbán uralmát. Ugyanakkor, teszi hozzá a cikk, ettől ez a hatalom még stabil maradt a választások után is.

A Bloomberg kitér arra is, hogy az ellenzék ölébe a kampány utolsó időszakában egy politikai ajándék hullott Borkai Zsolt szexvideójával, majd a cikk feleleveníti azt is, hogy ugyan a nagyobb szexbotrányok ritkaságszámba mennek a magyar politikában, de Borkai hajóútja nem tekinthető teljesen elszigetelt esetnek: Orbán rokonai, tanácsadói és szövetségesei a politikai és üzleti életből elég fényűző életet élnek.

Saját cikket szentelt a történteknek a Politico, melyben szintén Orbán elmúlt évtizedének legnagyobb vereségeként értékelik a vasárnapi eredményeket. A cikk külön kiemeli az ellenzéki összefogás sikerességét, azaz hogy országszerte számos helyen sikerült az ellenzéki pártoknak, illetve a civil szervezeteknek közös jelöltet állítaniuk.

Szintén saját cikket szentelt a választásnak a Financial Times, és ők is Orbán 2010 óta elszenvedett legnagyobb kudarcaként ítélik meg a vasárnapi választást. Idézik Karácsony Gergelyt, Budapest új főpolgármesterét, aki szerint október 14-én egy másik országban fognak felébredni a magyarok, egy olyan országban, amelyik elkezdte visszavenni a szabadságát – írta a 444.hu.

Megosztás

Related posts