Miskolcot ellepték a poloskák

Megosztás

Már most is elég sok poloskával lehet találkozni szerte az országban, de az elkövetkezendő napokban az ázsiai márványpoloskák még intenzívebb támadására kell felkészülni. A Távol-Keletről származó inváziós faj a tél előtt fagytól védett zugokat keres, főleg a településeken, az ember közelében, ahol melegebb van, mint a természetben. Ezért az első hűvösebb napok beköszöntével naponta több tucatnyi rovar próbál bejutni a fűtött lakásokba – írja a Borsodihírek.hu

Az elmúlt napokban érkezett, tartósnak ígérkező lehűlés miatt eldurvul a poloskainvázió. És a távolabbi kilátások sem túl kecsegtetők: egy vegetációs időszakban az ázsiai márványpoloskák két generációja is ki tud fejlődni Magyarországon, és egyelőre nem tudni, hol áll meg a populáció növekedése.

Védekezni nem nagyon lehet ellene, egyedül a mechanikai módszerekben lehet bízni: csukott ajtó-ablak, szúnyogháló.

De elég egy ajtónyitás, és máris bent vannak, a legkisebb résen is átpréselik magukat. Akár a kintre teregetett ruhával is bejuthatnak a lakásba, ahol aztán búvóhelyet keresnek maguknak. Valószínűleg ezért készült el a budosbogar.hu nevű oldal is, ahol be lehet jelenteni, ha vannak nálunk poloskák, és ezeknek az adatoknak a segítségével egy térképen szemléletesen mutatja, hol a legnagyobb az invázió:

Itt megfigyelhető, hogy a kis réseket kedvelő, kártékony, szagos lény jelenléte a lakossági bejelentések alapján főleg a nagyvárosokban jellemző, ezeken belül is kiemelkedik Budapest, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged.

Megosztás

Related posts