Ellenzéki feljelentés: Miskolc legnagyobb választási csalása bizonyosodhat be

Megosztás

Szavazatvásárlás, névdublőrök jelölése, kamujelöltek indítása, feketekassza – csak néhány módszer azok közül, amelyekkel a miskolci Fidesz az elmúlt évek választásainál próbálkozott. És már most is vannak információ az ellenzéki összefogásnak arról, hogy milyen, nem éppen tisztességes eszközökkel készül a kormánypárt helyi csapata az október 13-i választás eredményének befolyásolására. Úgy tűnik, teljesítmény hiányában sokkal inkább a választási csalást részesítenék előnyben. Ezekről dr. Varga László, szocialista országgyűlési képviselő és Jakab Péter, a Jobbik országos frakciójának vezetője beszéltek hétfői, közös sajtótájékoztatójukon Miskolcon.

A közös kiállás apropója az volt, hogy vasárnap nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen az Új Lendület Miskolcért egyik jelöltje arról beszél, pénzt kaptak a Fidesztől, hogy elinduljanak az önkormányzati választáson, nyilván azért, hogy az ellenzék oldaláról vegyenek el szavazókat, ezzel erősítve a kormánypártot. A városban már régen lehetett pletyka szinten hallani, hogy Kopcsó Gábor és csapata csupán kamujelöltek, de a hangfelvétel bizonyítóerejű. Éppen ezért a két országgyűlési képviselő feljelentést tett választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Ahogy dr. Varga László fogalmazott: “Más bűncselekmény is felmerült, a nyomozóhatóság vizsgálja az ügyet. Amennyiben bebizonyosodik, a hangfelvételen hallottak igazak, akkor Miskolc történetének legnagyobb választási csalásáról beszélhetünk.”

A kamujelöltek kapcsán Varga László a Mi Hazánk mozgalmat is megemlítette, hiszen Budaházy György, a mozgalom vezetője már korábban bevallotta, a Fidesz érdekeit szolgálják.

Kopcsóék pedig már a hangfelvétel előtt is gyanúsak voltak, hiszen olyan óriásplakáthelyeket sikerült szerezniük, ahol korábban csak a Fidesz hirdethetett, míg a valódi ellenzéknek ezekből a helyekből nem jutott – mondta Varga László.

Ha már választási csalás, akkor a szocialista politikus a Miskolci Napló szerepét is firtatta. A közpénzen működő médium Facebook-hirdetéseiben ugyanis eddig több mint egymillió forintot költött politikai hirdetésre. Ezekben olyan cikkeket osztott meg, amely Veres Pált és csapatát gyalázta, ellenben Alakszai Zoltánt méltatta. Varga szerint az, hogy közpénzből költünk politikai hirdetésre, felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

Jakab Péter arra hívta fel a figyelmet, a vasárnap napvilágot látott hangfelvétel nem a kamujelöltről szól, sokkal inkább a Fideszről. Maga a kamujelölt is elmondja, ő kormánypárti szavazó, és az az érdeke, hogy a Fidesz hatalmon maradjon, viszont pénzért jelöltette magát, hogy az ellenzéki szavazókat megtévessze.

-Mindezek után kérdezem a Fideszt, mennyibe kerül elíndítani egy kamupártot, kamujelöltekkel? – tette fel a kérdést a jobbikos politikus. – Honnan van erre pénze a kormánypártnak? A 2014-es feketekassza-botrány után már vizsgálódott Miskolcon a Nemzeti Nyomozóiroda, akkor is azt nyomozták, milyen eredetű pénzekből próbálta a Fidesz befolyásolni a szavazást. Most is van feketekassza, amiből kamujelölteket finanszíroznak?

Jakab Péter elmondta, feljelentést tettek a hanganyaggal összefüggésben, de nem naívak, hiszen a kamujelölt is arról beszél a felvételen, bevédik őket. “A legtisztább, ha a miskolci választók tesznek pontot az ügy végére. Október 13.-án mondjanak nemet a teljesítmény híján tisztességtelen eszközökkel kampányoló Fideszre, és szavazzanak a tisztességes, lokálpatrióta jelöltekre, Veres Pálra és csapatára” – jegyezte meg Jakab Péter.

Megosztás

Related posts