Vér folyt Hongkong utcáin

Megosztás

BBC beszámolója szerint a rendőrök vízágyúkkal, könnygázzal és gumibotokkal zavarták szét a tüntetőket, s letépték a maszkot az őrizetbe vett tüntetőkről. A vasárnapi megmozdulásokat részben éppen amiatt szervezték, hogy a Kína-párti kormányzó kezdeményezésére a hatóságok megtiltották, hogy a felvonulók arcokat eltakarva menjenek az utcára.

A tüntetések első óráit viszonylag nyugalom jellemezte, a rendőrök addig nem avatkoztak közbe, amíg a tüntetők békésen vonultak, s azt ismételgették kórusban: „Hongkong ellenáll”. Az esti órákban azonban a felüljárókat megszálló rendőrök könnygázt vetettek be, s szemtanúk szerint több rendőr meglehetősen durván lépett fel a demonstrálók ellen.

Kis híján lincselés is történt: miután egy idősebb férfi állítólag szándékosan behajtott a tüntetők közé, a felvonulók kirángatták a férfit az autójából, akinek az életét valószínűleg az mentette meg, hogy a tűzoltók gyorsan kimentették őt az ellenséges tömegből.A tüntetések június óta tartanak, s annak ellenére nem ért véget a tiltakozási hullám, hogy a kormányzó visszavonta az első demonstrációkat kiváltó kiadatási törvényt. A korábban brit gyarmatként kormányzott  Hongkong ugyan Kínához tartozik, ám a városállam polgárai átmenetileg több demokratikus jogot élvezhetnek, mint a világ legnépesebb országának többi polgára.

hvg.hu

Megosztás

Related posts