Az Avalon Center terveit maga a tervezőiroda névadója sem tartotta volna jónak

Megosztás

Nagy a csend a Szent István tér mellé tervezett Avalon Business Center körül. Az irodaház megépítése ellen tiltakozók szerint, ismerve minden hivatalos álláspontot, a projekt a választások miatt került parkolópályára. Biztosak benne, a befektetők mindenképp meg akarják csinálni a beruházást, ők pedig mindenképp ellenzik, mert úgy vélik, műemlékvédelmi szempontból sem ott lenne a helye egy ilyen épületnek, ahova azt tervezték. Persze ezt nem csak ők vélik így, hanem a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára is, aki pár hónapja kimondta: a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek.

Mondhatjuk, első körben ez a beruházás csúfosan elbukott – ezt dr. Barna Péter ügyvéd mondta, a projektet ellenzők nevében is. “Az államtikárság hét jogszabályi hely megsértését állapította meg, köztük azt, hogy a tervek műemlékvédelmi, tájképvédelmi szempontból sem megfelelőek. Ezután jött a döbbenet, a beruházó ahelyett, hogy elfogadta volna a miniszterelnökség szakvéleményét, ami a legmagasabb fórum ma Magyarországon, afelé indult, hogy megkerülje a környezetvédelmi hatóságot. Például a 350 férőhelyesre tervezett mélygarázst 300 alá csökkentette, mert az alatt már nem kell ezt az eljárást lefolytatni és közmeghallgatás sem szükséges. A parkolóhely-csökkentés mellett még az épület homlokzatán is igazított valamennyit, valamint az épület magasságát is csak pár centit hozta lejjebb. A legfelső emelet magassága – néhány centiméter eltéréssel – maradt az eredeti méretben. Ez a hozzállás felháborító”- fogalmazott az ügyvéd.

Persze az apró változtatásokkal feltúrbózott tervekre építési engedélyt kért a beruházó, az ügyben a sátoraljaújhelyi hatóság jár el, nekik szeptember 11-én kellett volna döntést hozniuk, de szeptember 10-én a beruházó kérte az eljárás szüneteltetését. Arra hivatkozva: „Cégcsoportunknál több nagy beruházási projekt is fut párhuzamosan, amelyek indításánál, kivitelezésénél az időzítés kulcsfontosságú. A kivitelezések időtartamát, projektvezetői munkaigényét folyamatosan egyeztetjük, összehangoljuk. Egy ilyen egyeztetési folyamat eredményeként született meg a döntés a terveket készítő Finta Stúdióval egyetértésben az Avalon Business Center engedélyeztetési folyamatának szüneteltetéséről”.

Nos, ezen szüneteltetés alapján vélik úgy többen is, hogy a HELL-cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. kivár, azaz a választásokig nem “mozdulnak” az ügyben. A jelenlegi városvezetésnek ugyanis kínos lehet, ha ezt a beruházást bolygatják, hiszen a környéken élők ellenzik, hogy oda a Finta Stúdió tervein látható plázaszerű komplexum épüljön.

Az, hogy a terveken látható irodaház szép, vagy sem, tetszik, vagy sem, csupán ízlés kérdése. Éppen ezért Grand András építész esztétikai szempontból nem is kívánta értékelni a tervrajzon látottakat. Ő azt tartja problémának, ha ez az irodaház megépül, megváltoztja a terület hangulatát, nem illeszkedik a védendő műemléki környezetbe, sőt ledegradálja az Avasi templom, a Papszeren lévő múzeum és az Erzsébet fürdő látványát is – sorolta az építész. Példaként említette, a terveken jól látszik, az épülethez képest a fürdő üvegkupolája olyan, mint egy portásfülke.

Barna Péter és Grand András adatokat is mondott: a legelső városrendezési tervben ezen a területen földszint plusz egy emeletet engedélyeztek beépítéskor. A főutcai épületek esetében ez a magasság most 12,5 méter. A HELL-Cégcsoport Erzsébet fürdő melletti telkén pedig 16 méter beépítés lehetségest, a tervezett épület is négy emeletes lenne.

Mint említettük is a terveket a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. készítette, a stúdió vezetője pedig Finta József építész. Ez azért érdekes, mert 1979-ben volt egy jövőbelátó mondata: “Az építészek talán még nem tanulták meg eléggé a környezet egymásra hatásainak tiszteletét, és ezért lehet, hogy csodálatos házak sora jön létre, de egymással perlekedő házaké is.”

Az építész ezt negyven évvel ezelőtt mondta, azon a többnapos építészeti vitán, ahol Miskolc városrendezési tervét vitatták meg neves építészek. Az erről szóló dokumentumot, jegyzőkönyvet Grand András őrzi, és ebből idézte Finta József akkori gondolatait. “Az Avalon Business Center tökéletes példa arra, hogyan perlekedik egy épület a műemléki környezettel” – fogalmazott Grand András.

 A cikket folytatjuk. 

Megosztás

Related posts