Akik megküzdenek a 19-es választókörzetben

Megosztás

Az önkormányzati választások előtt szeretnénk segíteni olvasóinknak, kire is érdemes a voksukat adni október 13-án Miskolcon, ezért napról-napra összegyűjtjük, hogy egyes területeken kik szállnak harcba a legnagyobb eséllyel a képviselői helyekért. A polgároknak nem lesz egyszerű dolguk, hiszen a miskolci választókerületeket jelentősen átrajzolták. Íme a 19-es körzet:

Ez az a körzet, ahol a Velünk a Város Egyesület és az ellenzéki összefogás jelöltje, Kőhalmi Sándor vasárnap hajnalban elhunyt. Veres Pál polgármesterjelölt azt írta róla: “Sanyi olyan ember volt, aki bár megtudta, hogy betegséggel küzd, mégis tovább vállalta a társadalmi küldetésével járó szellemi és fizikai kihívásokat, mert hitt abban, amit feladatául választott. Emlékét megőrizzük és érte is dolgozunk tovább.”

A civil összefogásnak nincs rá módja – a törvényi szabályozás miatt -, hogy a körzetben új jelöltet állítson a választásokig, így Veres Pálra igen, de csapatára itt nem lehet majd leadni a voksot.

Éppen ezért a Velünk a Város Egyesület nyílt levélben kérte a 19-es választókörzetben induló jelölteket, lépjenek vissza. Íme a levél: “Dr. Kovács László, önkormányzati képviselőjelölt, Imre Gábor, önkormányzati képviselőjelölt, Jablonovszkyné Juhász Gabriella, önkormányzati képviselőjelölt részére. Tisztelt Képviselőjelöltek! Mint ismert, Kőhalmi Sándor, a Velünk a Város Egyesület képviselőjelöltje szeptember 29-én tragikus hirtelenséggel elhunyt, így a körzetben nem maradt az ellenzéki szavazók számára valódi választási lehetőség. Arra kérjük Önöket, Miskolc 19. számú választókörzetben induló képviselőjelölteket, hogy egységesen lépjenek vissza a jelöltségtől, és ezzel adjanak szabad utat ahhoz, hogy a választók egy későbbi időpontban, időközi választáson dönthessenek a mandátum sorsáról. Ezt diktálja a tisztesség, a becsület és az emberség. Köszönettel: Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesület, MSZP, DK, Párbeszéd, Padtársak, Momentum, LMP, MMM, JOBBIK”

Válasz azóta sem érkezett. Feltehetően a jelölteknek eszük ágában sem volt visszalépni. lyenkor persze az ellenzék számára adott úgynevezett töredékszavazatok is elvesznek, hiszen jelölt híjján a civil összefogás nem kaphat voksot. Elemzők szerint, akik Veres Pált és csapatát szeretnék támogatni, azoknak egyfelől az ellenzék polgármesterjelöltjére kell voksolniuk, másfelől a képviselőjelöltek tekintetében „rontott” szavazólapot kell “beadniuk” október 13-án. Olyat, ami érvénytelennek számít, mondjuk amiatt, mert három X is található rajta, így a másik oldalnak sem jut a töredékszavazatokból. Talán ez a megoldás nem fair play, de az sem az, hogy a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és az Új Lendület Miskolcért aspiránsai nem léptek vissza ellenfelük halálhíre hallatán.

De lássuk, kit indít a kormánypárt: dr. Kovács Lászlót, akinek leginkább Herman Ottó sírhelyének csúfos felújítása kapcsán lett ismert a neve a városban. Az eset még 2013-ban történt, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője átépíttete Herman Ottó és Vásárhelyi István síremlékét is a Felső-Hámori temetőben, mindezt úgy, hogy az ellen a Nemzeti Örökség Intézete is felemelte szavát.

A sírokat lefedette gránittal, ebbe belevésette a tudósok nevét. Herman Ottó sírján felirat is jelezte: a “síremléket állíttatta dr. Kovács László önkormányzati képviselő, 2013.” Az ügy vége az lett, eredeti állapotába kellett visszaállíttatnia a sírhelyeket.

Dr. Kovács László önéletrajzát nem találtuk a város honlapján, így közösségi oldalát böngésztük. Természetsen ő is szívesen oszt meg fideszes hirdetéseket, és kiderül, neki is valamiért fontos mostanában, hogy olcsó zöldséget, gyümölcsöt áruljon a körzetében.

Szórolapján ez áll: “21 éve vagyok önkormányzati képviselő Diósgyőrben, Hámorban és Ómassán, ahol a háziorvosi feladatokat is ellátom. Mostantól ezen területek mellett képviselői körzetemhez fog tartozni a Berekalja mintegy 50%-a is. Egyik legfontosabb célom a következő ciklusban, hogy az Árpád utcai parkolási gondok csökkenjenek, ezért évről évre újabb szakaszokon fogok parkolóépítést kezdeményezni. Útépítésre van szükség a Gyertyán utcán, valamint járdaépítésre és fedett buszmegállóra Alsóhámorban. Az esőzések miatt megrongálódott utcákon burkolatfelújítást fogok szorgalmazni a Berekalján, az Erzsébet sétányon és Ómassán is, a még kimaradt templom feletti szakaszon. Folytatni fogom a városgazdás képviselői munkacsoport közreműködésével a sikeres lakótelepi kert- és parképítési/gondozási munkálatokat a Hegyalja utcai-Csóka utcai lakótelepeken és az Árpád utcán is. Végül, de nem utolsósorban, továbbra is támogatom a Salkaházi Sára Szociális Programot és az éves ingyenes muskátli juttatást a körzet háztartásai részére, a “Virágos Diósgyőrért” program keretében.”

Akik még indulnak: Imre Gábor (Mi Hazánk), Jablonovszkyné Juhász Gabriella (Új Lendület Miskolcért),

Megosztás

Related posts