Trócsányi László csúnyán elhasalt, Orbánnak minden bizonnyal új EP biztost kell jelölnie

Megosztás

Nem támogatja az Európai Parlament jogi szakbizottsága, hogy Trócsányi Lászlót, az Európai Bizottság magyar biztosjelöltjét meghallgassák október 1-én jövő kedden a külügyi bizottságban.

A politikusnak, a Fidesz EP-listavezetőjének, volt igazságügyi miniszternek Ursula von der Leyen bizottsági elnök a bővítési portfóliót ajánlotta fel, a meghallgatására azonban a jogi bizottságnak is rá kell bólintania. A jogi bizottság a pénzügyi érdekeltségeit és összeférhetetlenségeit vizsgálja, Trócsányi Lászlót pedig az általa alapított ügyvédi irodához fűződő kapcsolatairól és az iroda által szerzett kormányzati megrendelésekről faggatták.

Ezután egy titkos szavazáson dőlt el, hogy nem támogatják a jelölését. A jogi szakbizottság pénzügyi összeférhetetlenségekre hivatkozva határozott így, vagyis hogy Trócsányi László anyagi érdekei nem férnek össze az általa viselt pozícióval.

Annak, hogy a jogi szakbizottság nem támogatja Trócsányi László meghallgatását, hivatalosan egyelőre annyi következménye van, hogy a meghallgatást elnapolják. 

Ursula von der Leyent felkérték, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Orbán-kormánynak új biztost kell jelölnie.

Ami az összeférhetetlenséget illeti, Manon Aubry francia EP-képviselő az Eurológusnak azt mondta, hogy Trócsányi László és az ügyvédi irodája kapcsolatával nem volt minden rendben. 

A Momentum Mozgalom azt közölte, hogy Trócsányi László egyszerűen hazudott a jogi bizottságnak, azt állítva, hogy az elmúlt tíz évben nem volt tulajdonrésze az ügyvédi irodájában.

A jogi bizottsághoz eljutott a fideszes politikus 2018-as magyarországi vagyonbevallása, amelyben 12,62 százalékos résztulajdonosként szerepelt, arról nem is beszélve, hogy az ügyvédi iroda tulajdonosi hátteréről sehol nem találni nyilvános információt. Trócsányi László állítólag azzal érvelt, hogy nem vett fel osztalékot.

168ora.hu

Megosztás

Related posts