Az év első hét hónapjában tovább fogyott a magyar lakosság

Megosztás

2019 januártól júliusig tartó időszakában tovább nőtt a természetes fogyás mértéke, miután 2,2 százalékkal kevesebb gyerek született és 0,8 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első hét hónapjában 50 278 gyermek született, 1111-gyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Eközben 77 821-en haltak meg, 586-tal többen, mint az előző év azonos időszakában. A legnagyobb, mintegy 20 százalékos emelkedést januárban, a legjelentősebb, 14 százalékos csökkenést márciusban regisztrálták.

Mivel a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig emelkedett, a természetes fogyás mértéke 6,6 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Mindez azért is érdekes és fontos adat, hogy a magyar kormány egyik kiemelt ügye a családtámogatás és a népesség növelése, erre a célra a GDP 4,6 százalékát költi az állam, jóval többet, mint mondjuk Ausztria, Szlovákia vagy Lengyelország. A csok bevezetése és bővítése után idén év elején egy újabb hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor, az ennek menedzselésével megbízott Novák Katalin államtitkár pedig azt nyilatkozta, erre az idén 5, jövőre pedig 10 milliárd forintot költ majd a kormány, de ha kell, akkor többet – írta az Index.hu.

Megosztás

Related posts