Négy év börtönre ítélték Magyarország fideszes “Voldemortját”

Megosztás

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre. A jogerős ítélet a volt országgyűlési képviselőt bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt ítélte el.

A vád röviden:
2015-ben Mengyi Roland, fideszes országgyűlési képviselő segített egy több százmilliós uniós pályázatot lenyúlni, a pályázatot alapvetően szociális szövetkezetek részére írták ki. Mengyi 5 plusz 5 milliót kért azért, hogy a nekik fizető vállalkozók nyerjék a pályázatot. Majd az elnyert összeg 50, illetve 90 százalékának visszajuttatása is felmerült igényként.

Az arányok végül, mint kiderült nem volt egyértelműen világos mindenki számára, ebből a szempontból egymásnak ellentmondó nyilatkozatok voltak.

Az elsőfokú ítélet szerint a megszerezhető 500 millió forint pályázati pénzből legkevesebb 75 millió forint költségvetési támogatást kíséreltek meg jogtalanul megszerezni, melyből az elkövetésben résztvevő mindhárom elkövetői csoport egyenként 25 millió forintban részesült volna.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint viszont

A VÁDLOTTAK SZÁNDÉKA AZ ÖSSZESEN KÖZEL 500 MILLIÓ FORINT ÖSSZEGŰ TÁMOGATÁS TELJES ÖSSZEGÉNEK JOGOSULATLAN MEGSZERZÉSÉRE IRÁNYULT.

A mostani ítélet indoklása szerint a IV. rendű vádlott esetében a “bűnösségi kör szűkülése” miatt enyhítettek, míg V., VI. és VII. rendű vádlottaknál a cselekményben játszott szerepük,

Mengyi esetében az országgyűlési képviselői – a törvény szerint a köz érdekének szolgálatát célzó – megbízatásával való visszaélése okán kellett korrigálni az elsőfokú ítéletet.

Az elkövetők távlati célja egyébként jóval nagyobb összegű pályázat elnyerése volt a pályázó vádlottaknak, egymás között folyamatosan arról egyeztettek, azért éri meg ilyen előnytelen feltételekkel belemenni a visszaosztásokba, mert ez csak egy belépő, ha megcsinálják, akkor a következőnél nagyobb összeget is kaphatnak, egy nagyobb, 5-8 milliárdos pályázathoz is hozzáférhetnek majd.

index.hu

Megosztás

Related posts