Így bukta el Miskolc a BMW-t

Megosztás

A remények 2018 nyarán köddé váltak. Miskolc veszített, Debrecen pedig nyert – írja az Ezalényeg.hu.

Az elképzelés, hogy Kecskemét és Győr után itt is megvalósuljon egy munkahelyek ezreit létrehozó beruházás, korábban még egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek.

2012-re datálható az első, igazán komoly reménysugár, amikor a német gazdasági lapok arról írtak, hogy a BMW Miskolcot is vizsgálja, mint lehetséges helyszínt az új gyárához. Kriza Ákos leköszönő polgármester akkor úgy látta, minden feltétel adott egy ilyen jelentős beruházáshoz: mind a terület, mind a szakképzett munkaerő, a szakképzés, vagyis mindazon kritériumok megvannak, amelyek a befektetőnek szükségesek.

A bizakodás jelei

Ezután hosszú csend következett, majd 2018 tavaszán újra szárnyra keltek a pletykák, mégpedig egy „titkos kormányrendelet” miatt. A Népszava írta meg, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Miskolchoz közeli Hernádnémetinél létrehozandó ipari telephely kialakításával kapcsolatos hatósági ügyeket.A Miskolccal közös projektben a felekkel titoktartási szerződést írattak alá, így ennél többet nem lehetett megtudni.

Sokaknak eszébe jutott viszont az is, hogy 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében egy ezerhektáros ipari park kialakítását jelentette be. Vagyis, ebből már többen arra következtettek, hogy akár a BMW is állhat mindezek hátterében.

A pofon

Néhány hónappal később azonban jött a feketeleves, július 31-én derült ki, hogy a német autógyár nem Miskolcot, hanem Debrecent választotta az új beruházása helyszínéül. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a nagy hírt, mármint a Debrecennek örömet jelentő nagy hírt.Miskolc önkormányzata sietett gyorsan leszögezni, hogy a város az utolsó pillanatig versenyben volt.

Közleményük szerint örömmel tapasztalták, hogy a magas nemzetközi elvárásoknak, amelyek egy ilyen multiberuházáshoz szükségesek, Miskolc mindenben megfelelt. Egyet azonban kivéve. Ez az egy pedig éppen elég volt ahhoz, hogy a BMW máshol kezdje meg a munkát. A döntő indok – az önkormányzat közlése szerint – az volt, hogy a nemzetközi repülőteret a beruházók súlyponti feltételnek tartották, ez pedig Debrecen esetében adott volt.A cég azzal indokolta a választását, hogy Debrecen infrastruktúrája, logisztikai kapcsolatai és a BMW meglévő beszállítói hálózatának elhelyezkedése miatt ideális helyszín az autógyártó csoport gyártókapacitásának bővítésére.

A környék szakképzett munkaereje szintén jelentős előny volt a helyszín kiválasztáskor, az ezer új gyári munkahely mellett egyébként számos új munkalehetőség lesz a beszállítóknál és egyéb szolgáltatóknál.

A lobbierő hiánya

Létezik azonban másféle értelmezés is. Varga Gergő, a DK térségi koordinátora például azt mondta a Népszavának, hogy a miskolci képviselők lobbiereje harmatgyenge, és olyan projekt előkészítésére költöttek el milliókat, amit végül elbukott a város.

Az MSZP-s Varga László a parlamentben kérdezte meg Orbán Viktortól, hogy ő próbálta-e a személyes kapcsolatait latba vetni Miskolc érdekében. A kormányfő a konkrét válasz helyett csak annyit mondott, hogy megérti, ha a magyar városok egymással versengenek a beruházásokért, de ebben az esetben nem Miskolc futott versenyt Debrecennel, hanem Magyarország Szlovákiával. (Korábban ugyanis szlovák városok is felmerültek lehetséges helyszínként.) Hozzátette: a kormány számára minden település egyformán fontos, több miskolci beruházás megvalósulásában segített személyesen.A BMW egyébként több, mint egymilliárd euróért, vagyis több mint 320 milliárd forintért fejleszt majd Debrecenben, és már a beruházás elején több, mint ezer új munkahelyet hoz létre a hajdú-bihari megyeszékhelyre.


Megosztás

Related posts