Megint százmilliókat nyert az uniótól a vád alatt lévő Simonkához köthető alapítvány

Megosztás

Négyszázötven millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a nemrég vád alá helyezett Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz erősen kötődő alapítvány – tudta meg a 24.hu. A lap azt írja, a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMTKA) számára kedvező döntés két hete született, a szervezet őshonos háztáji állatok és növények bemutatására kap pénzt.

A 450 millióból a tervek szerint egy turisztikai attrakció keretében 13 féle tyúkot, szarvasmarhákat, gyimesi racka juhokat, valamint 16 őshonos gyümölcsfát és szőlőt mutat majd be Dombegyházon.

A lap emlékeztetett: ugyanez az alapítvány 2017-ben ehhez nagyon hasonló beruházásra nyert 300 millió forint uniós támogatást – azt a Dombegyháztól mindössze 26 kilométerre fekvő Mezőhegyesen kellett volna megvalósítani. Ám az oda megálmodott turisztikai központból – ahogyan a lap helyszínen járt újságírója megtudta – még nem valósult meg semmi. Pedig a frissen elnyert 450 milliós pályázatban a benyújtók a korábbi, eddig meg nem valósult projekt sikerére hivatkoztak.

A lap megkereste a DBMTKA-t a 300 millióval megtámogatott beruházásról érdeklődve. A konkrét kérdéseikre nem kaptak választ, de levelében az alapítvány „az építőiparban jelentkező kapacitáshiányra” és a „költségek folyamatos növekedésére” hivatkozva azt írta, hogy „a projekt tervezése, aktualizálása folyamatos volt, azért, hogy a pályázati felhívás által támasztott feltételeknek eleget tudjunk tenni”. A lap ugyanakkor megjegyezte, hogy a Békés Megyei Önkormányzat nyilvántartása szerint a beruházáshoz még tervek sem készültek.

hvg.hu

Megosztás

Related posts