Ellenzéki esélyek megyénk nagyvárosaiban

Megosztás

Bár a kormánypárt naponta igyekszik bizonyítani, hogy mekkora káosz van az ellenzéki vonalon, valójában erről szó sincs. Utánajártunk, megyénk nagyobb településein milyen erőviszonyokat hozhat az önkormányzati választás, és arra jutottunk, hogy több mint felükben igen is erős “a másik fél”. Alábbi listánk a tízezer főnél nagyobb városokat vizsgálja. Zárójelben láthatjuk a május 26-i Európai Parlamenti választás fideszes eredményeit.

Megyénk székhelyén jelenleg a kormánypárté a polgármesteri cím, de az már most jól látszik, az (össz)ellenzéki jelölt nagy eséllyel indul a választáson. Miskolc (45,8%): Alakszai Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje, ellene Veres Pál (összellenzéki) veszi fel legjobb esélyekkel a harcot. Rajtuk kívül Kopcsó Gábor (civil), illetve a Munkáspárt és a Mi hazánk jelöltjei indulnak. Ezekről mára köztudott, kamujelöltek, vélhetően egy feladatuk van, a szavazatok megosztása.

Sárospatak (52,2%): Aros Jánost, a jelenlegi polgármestert indítja a Fidesz-KDNP, míg az összellenzék Csetneki József Flórián mellett sorakozott fel.
Sátoraljaújhely (51,5%): a kormánypárt itt is a mostani városvezetőt, Szamosvölgyi Pétert jelölte, de az összellenzék Iski Dávid László mellé állt, Fodor Gyula pedig függetlenként indul a polgármesteri címért.

A legutóbbi uniós, és a 2014-es önkormányzati választás eredményei alapján verhetetlennek tűnik az (össz)ellenzék által támogatott induló Kazincbarcikán, Tiszaújvárosban, Sajószentpéteren. Szitka Péter (MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum), most is hivatalban van, rajta kívül Deutsch Tibor és Kovácsné téglási Kinga indul függetlenként, valamint a Fidesz-KDNP Knopp Richárdot indítja.
Tiszaújváros (36,9%): Dr. Fülöp György (Tiszaújvárosi Lokálpatrióták-MSZP) jelenleg is polgármester, rajta kívül Csikász Gábor (Fidesz-KDNP); Farkas Zoltánné (független) indul a címért..
Sajószentpéter (41,3%): Dr. Faragó Péter (MSZP-DK), most is hivatalban van, rajta kívül File Tamás méretteti meg magát függetlenként, de köztudottan a Fidesz bábja. Koleszár István, Móricz Ádám is független jelöltek a városban.

Jelenleg az ellenzéké a polgármesteri cím, de a kormánypárti jelöltnek igencsak jók az esélyei Ózdon (46,5%), ahol Magyarország egyik legfiatalabb polgármestere, Janiczak Dávid (összellenzéki) ellen a város egyik legnagyobb foglalkoztatója, Eke István (Fidesz-KDNP) indul. Rajtuk kívül Pap Ferenc (független) és Vitális István (független) a listán.

Mezőkövesden (55%) igazi kihívója nem akad a jelenlegi polgármesternek, Dr. Fekete Zoltánnak (Fidesz-KDNP). Itt a papírforma várható, vagyis a kormánypárt marad a hatalmon, az ellene induló Jámbor Márk (Mi Hazánk Mozgalom) a Fidesz bábja.

Megosztás

Related posts