Robbanás történt abban az orosz laborban, ahol fekete himlőt is tárolnak

Megosztás

Robbanás történt Novoszibirszk közelében az orosz Állami Virológiai és Biotechnológiai Kutatóközpont (Vektor) egyik laboratóriumában. Ebben a laboratóriumban veszélyes biológiai fegyvereket, például fekete himlőt, illetve lépfenét, ebolát, miegymást is tárolnak.

Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnadzor szeptember 16-i tájékoztatása szerint egy embert harmadfokú égési sérülésekkel szállítottak kórházba a robbanás után. A Szabad Európa Rádió értesülései szerint egy gázpalack robbant fel, de olyan erővel, hogy az épület minden ablaka betört.

Nikolaj Krasznyikov novoszibirszki polgármester szerint a hatszintes épület ötödik emeletén lévő labort éppen felújították. A labor működését felügyelő Roszpotrebnadzor szerint a robbanásban érintett helyiségben nem volt semmilyen veszélyes anyag.

A Vektor a hetvenes-nyolcvanas években biológiai és bakteriológiai fegyvereket, illetve ezek ellenszerét fejlesztette. Ez a világon a két laboratórium egyike, ahol még van fekete himlő – amit a nyolcvanas évekre sikerült kiirtani a világon -, a másik az Egyesült Államokban, Atlantában az amerikai Járványügyi Központ laboratóriuma.

444.hu

Megosztás

Related posts