Miskolcon járt a HVG, ilyen külsős szemmel a választások előtt álló város

Megosztás

A hvg.hu stábja Szeged és Józsefváros után legutóbb Miskolcon járt felmérni a terepet az önkormányzati választások előtti helyzetről. Röviden összefoglaljuk tapasztalataikat:

“Kulcsot? Viccel? Nem véletlenül van zárva!”mondta a stábnak morcosan és értetlenül Miskolc újgyőri buszpályaudvarának forgalmistája, amikor meghallja, hogy a mosdónak is helyt adó, ráccsal-zárral védett épületbe szeretnék bejutni. Elmondása szerint a busztársaság alighanem annak is örül, hogy maga az épület még megvan, a pályaudvar és környéke ugyanis Miskolc legrosszabb hírű köztereinek egyike – már amennyiben ez értelmezhető egy olyan városban, amelynek legforgalmasabb csomópontjában magát a rendőrkapitány-helyettest is kirabolják.

Egy idős úr azt nyilatkozta nekik, hogy hiába írtak már számtalanszor segítségkérő levelet az önkormányzatnak, semmi nem történt, pedig a jelenet mindennapos:

A házsor előtt áll meg először a „Lyukóból” jövő busz, itt szállnak le, itt találkoznak-isznak-„anyagoznak” városi ismerőseikkel az onnan érkezők. A lakótelepen élők sötétedés után gyakorlatilag nem mernek lemerészkedni – közvilágítás sincs az épülettömbök között –, a házaik előtti padot pedig volt, ahol inkább felszedették, mert éjjelente kiütött fazonok vagy egész társaságok heverésztek rajta. A két idős lakó viszont nemcsak emiatt haragszik a kormányra és a jelenlegi városvezetésre:

Komolyan azt hiszik, hogy öt-tízezer forinttal megvehetik a nyugdíjasokat?! Hiszen csak azt adják vissza, amit korábban, más módon elvettek.

A közbiztonsági problémákra utaló nyomok-panaszok ellenére a városban általánosságban szinte megmagyarázhatatlan nyugalom honol: a választás közeledtére csak a jelöltek úton-útfélen feltűnő hirdetéseiből lehet következtetni, a plakátokon szereplőkbe vagy standoló-kampányoló pártaktivistákba viszont annak ellenére sem futunk bele sehol, hogy az ajánlások leadása előtti utolsó napon járunk a megyeszékhelyen – írták le tapasztalataikat a HVG-nél.

A rendőrkapitány-helyettes megtámadásáról (is) elhíresült Villanyrendőrnél a biztonságérzetüket firtató kérdésemre többen felnevetnek, egy negyvenes, barátnőjére váró nő pedig hosszan ecseteli, hogy hiába szereltek „minden fára” térfigyelő kamerákat, azok szerinte lófülét (ő maga kicsit erősebben fogalmaz) se érnek.

A tudósító újságírók Lyukót is megjárták, ott egy férfi azt nyilatkozta nekik, hogy 40 éve lakik Lyukóban, de ennyit még nem törődtek a cigányokkal, mint mostanság.

„Hát persze, hogy a fideszesre, miért kire? Gyurcsányékra, aki elvették a nyugdíjamat? Hisz’ róluk a telefonba is megmondták, hogy hazudtak reggel, délben, meg este!”

Az utca emberei mellett természetesen a jelölteket is felkereste a lap:

Az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP, MMM és a Jobbik támogatásával induló Veres Pál kampányának egyik központi témája nem véletlenül a közbiztonság.

Kamerák helyett állítása szerint inkább a rendőrök számát és megbecsültségét növelné, és városi bérpótlékkal hívná, illetve tartaná őket Miskolcon, hogy alacsony béreik miatt ne menjenek el inkább biztonsági őrnek.

– nyilatkozta kérdésükre Veres Pál

Azonban dr. Alakszaival nem jártak szerencsével, a fideszes jelölt helyett egy embere utasította el az interjút:

Nemcsak arra nem kapunk választ, hogy mit lát Miskolc legnagyobb, legsürgetőbben megoldandó problémájának, vagy mi az, amit másként csinálna polgármesterként, mint az elődje, de az olyan kérdéseinkre végképp nem, hogy tagja-e például a Fidesznek (ez sehonnan nem derül ki, és Alakszairól más se nagyon, mert nem lelhető fel életrajza az interneten), vagy hogy nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy jegyzőként úgy felettese a helyi választási irodát vezető aljegyzőnek, hogy közben ő maga is a polgármester-választás egyik jelöltje.

– írták.

Az utóbbi három választás eredménye ugyanakkor ennek ellenére nem sok jóval kecsegteti a Fideszt: a párt az EP-választáson 45 százaléknyi voksot gyűjtött be, az ellenzéki pártok listáira összesen viszont ötszázaléknyival többen szavaztak. Ugyanígy hiába nyerte meg a tavalyi országgyűlési választást mindkét körzetben a Fidesz jelöltje nagyjából 38 százalékkal, az akkor még külön induló – most egy tömbbe összeállt ellenzék pártjai összeadva ennél 15, illetve 20 százalékkal többet szereztek. A legutóbbi, 2014-es polgármester-választáson 42,3 százalékkal nyert Kriza Ákos, de ha a 33,2 százalékot besöprő MSZP-s Pásztor Albert és a voksok 20 százalékát begyűjtő jobbikos Jakab Péter helyett akkor is közös jelölt indult volna,  az feltehetően annak ellenére is legyőzte volna a fideszes polgármestert, hogy az egyes pártok szavazótáborát nyilván nem lehet tisztán matematikai alapon összeadni.

A teljes cikket és élménybeszámolót elolvashatják a hvg.hu weboldalán!

Megosztás

Related posts