Ennyit a “szelektív” hulladékgyűjtésről Miskolcon: Videón a csalás

Megosztás

Egy szemfüles polgár levideózta a Bodótetőn, hogy az államilag megbízott kukás cégek hogyan is szállítják el a szemetet.

A sárga kukában köztudottan a szelektív kerül, míg a nagy szürkékbe a kommunális. A videóban viszont jól látszik, hogy egyetlen autóval viszik el az egészet, ki tudja hova. Mivel a felvétel közeli, az is látszik hogy szó sincs külön rekeszekről az újrahasznosítható és a hulladék típusú szemétnek.

Ausztria egész területén 30 éve gyűjtik külön az összes újrafelhasználható szemetet, Miskolcon pedig közigazgatásilag vagyunk képtelenek ugyanerre 2019-ben.

Helyette látszatintézkedésképpen kaptunk az önkormányzattól szép sárga kukákat, amik tartalmával ugyanúgy terhelik a mi környezetünket, ugyanazokba a telepekbe és szemétégetőkbe viszik, mint eddig bármi mást.

Ezek szerint azt gondolják, hogy az állampolgároknak úgyis elég az illúzió.

Hát nem.

Kicsit megkésve, de reagált a szemétszállító Kft., szerintük mindkét kukában szelektív hulladék volt.
Rajtunk ne múljon, íme a levelük:

www.borsod24.com internetes híroldal 2019. szeptember 13. napján, „Ennyit a „szelektív” hulladékgyűjtésről Miskolcon: Videón a csalás” című cikkében valótlanul állította, hogy a szelektív és a kommunális hulladék gyűjtése együtt történik, valamint egy autóban kerül elszállításra. Hamisan állította továbbá azt is, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edények kiosztása látszatintézkedés volt, valamint valótlanságot közölt akkor is, amikor azt írta, hogy a szelektív hulladékot ugyanoda szállítják, mint a kommunális hulladékot.

A valóság az, hogy a MiReHu Nonprofit Kft. – mint a BMH Nonprofit Kft. alvállalkozójának – videón is látható autója a szürke színű edényből is a szelektív hulladékot üríti ki. Ennek oka, hogy a gyűjtőjárat az ingatlan vonatkozásában fennálló, jelentős mennyiségű, nagy darabos, szelektív hulladékot csak oly módon tudta hatékonyan elszállítani, hogy a személyzet a helyszínen lévő, üres, kommunális edénybe előzetesen elhelyezte a szelektív hulladékot és a szürke színű edény segítségével (mint egy szállító eszközt) kitolta a gépjárműhöz, vagyis a szürke színű tárolóedényben nem kommunális, hanem szelektív hulladék került elhelyezésre. A szelektív hulladékgyűjtést végző gépjármű minden esetben, kizárólag szelektív hulladék begyűjtését végzi.

A sárga színű szelektív hulladékgyűjtő edények kiosztása és lakossági használata igazolható módon elősegíti a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, ezzel a környezetvédelem és a közszolgáltatás minél magasabb színvonalú működését.

Ezen kívül a szelektív hulladék feldolgozása más technológiai folyamatot igényel, mint a kommunális hulladék kezelése, ártalmatlanítása, vagyis feldolgozási útjuk teljesen eltérő, ezért más-más helyre kerülnek.

Üdvözlettel

Lázár Dorina

PR és kommunikációs menedzser

Megosztás

Related posts