A választás alatt bármit hazudhat a közmédia

Megosztás

Az önkormányzati választás előtti napokban a magyar médiarendszer törvényes felügyelet nélkül marad, ez pedig veszélyezteti a választások tisztaságát. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint ezzel Európában és Magyarországon is példátlan helyzet alakul ki.

A 2010-ben megszületett médiaszabályozás sarkalatos pontja volt a Médiatanács, illetve a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának felállítása, amelyek a sajtószabadság szempontjából kulcsfontosságú testületek. Ezeket iktatja most ki a kormány: a Parlament honlapja szerint a Médiatanács és a kuratórium tagjainak megbízatása október 11-én, két nappal a választás előtt jár le.

A Médiatanácsban kizárólag a Fidesz delegáltjai vannak, a kuratórium pedig fele-fele arányban a kormánypárt és az ellenzék által jelölt tagokból áll, elnökét és további egy tagját azonban a (Fidesz által megszállt) Médiatanács delegálja.

A kétharmados többséggel rendelkező kormánypárt a törvény szerint akár egyedül is meg tudja választani a Médiatanács új tagjait, ám a jelölést az elmúlt napokban annak megtagadásával akadályozta, így a választásra a mandátumok lejártáig már aligha kerül sor. A jelenlegi tagok újraválasztását a médiatörvény kizárja, a régi tagok viszont hivatalban maradnak. Most ezeknek az embereknek kellene ellenőrizniük, mint művel a kormány és a kormánypárt a médiával a választás időszakában.

Jelen állás szerint egy jogilag ingatag lábakon álló mandátumú, többszörösen a Fidesznek elkötelezett Médiatanáccsal, és a közszolgálati médiát felügyelő kuratórium nélkül futunk neki az önkormányzati választásnak.

Szabad választást csak olyan országokban lehet tartani, ahol adottak a média pártatlan munkájának feltételei. A MÚOSZ ezért a médiafelügyelet törvényességének biztosítására szólítja föl a kormányt – ellenkező esetben az önkormányzati választás tisztasága megkérdőjelezhetővé válik – írta a MUOSZ.

Megosztás

Related posts