Borsodból és Szabolcsból igényelték a legtöbb falusi csokot

Megosztás

Az OTP-nél már ezernél is többen igényelték a falusi csokot, a többi bankhoz is szállingóznak be lassan a kérelmek. A legtöbb igénylés Borsodból és Szabolcs-Szatmárból érkezett eddig.

Még mindig kevés bank értékesíti az úgynevezett falusi csokot (családok otthonteremtési kedvezménye használt lakások/házak vásárlására és felújítására).

A program keretében használt lakás vásárlására és felújítására akár 10 millió forintot is kaphat egy család, ha az ingatlant a 2486 meghatározott kistelepülés valamelyikén vásárolja meg.

A támogatás maximális összege, ha lakóingatlant vásárol az ügyfél, a gyerekek számától függően 600 ezertől 10 millió forintig terjed. Ennek azonban csak a felét lehet a vételárra fordítani, a másik felét felújításra, bővítésre kell költeni. Akinek van már ingatlanja a listán szereplő településeken, az is igénybe veheti a falusi csokot bővítésre vagy felújításra, ennek az összege a gyerekszámtól és az ingatlan méretétől függően 300 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

A Napi.hu által megkeresett bankok közül eddig az OTP, az MKB, a Takarékbank, a Budapest Bank és az Erste vette fel a termékpalettájára a falusi csok-ot. Az Erste azonban csak korszerűsítésre és a bővítésre kínálja a támogatást, ingatlanvásárlásra nem. Az UniCredit tervezi a bevezetést, a K&H, a CIB, a Gránit Bank és a Raiffeisen nem forgalmazzák a falusi csokot.

A falusi csok elterjedését hátráltathatja, hogy az ingatlan megvásárlása után a felújításhoz általában több millió forintos önerőre van szükségük a családoknak. A felújításra, bővítésre szánt összeget ugyanis csak szakaszosan, a munkák előrehaladtával kapják meg az igénylők, az új tetőt, fürdőszobát, nyílászárókat előre kell kifizetni saját forrásból.

Sokaknál ez hiányzik, hitelt pedig nem biztos, hogy fel tudnak venni a nem megfelelő állapotú ingatlanra. Sok banknál eleve kizáró ok, ha a ház vagy annak egyes részei vályogból épültek. Akkor sem szívesen adnak a bankok hitelt ingatlanfedezet mellett, ha a háznak nem megfelelő a komfortfokozata.

Megosztás

Related posts