Ma száz éve halt meg Csáth Géza

Megosztás

Száz éve halt meg egyedi, összművészeti látásmódjával, a világot minden idegszálával folyton kutató, megfejteni, befogadni akaró művész, Csáth Géza.

Egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, írásait korán elismerték, mindössze 14 éves volt, amikor a Bácskai Hírlapba már zenekritikákat írt. Nyolcadikos gimnazistaként Bródy Sándornak, a Jövendő akkori főszerkesztőjének küldte el A kályha című novelláját. Bródy biztatására kezdett komolyabban foglalkozni az írással. Érettségi után a Budapesti Orvosi Egyetemen tanult, de eközben 1906-tól a Budapesti Naplóban jelentek meg írásai, a Nyugatnak 1908-as alapításától munkatársa volt. Ugyanebben az évben jelent meg első novelláskötete, A varázsló kertje

Idegorvosi munkásságának kiemelkedő alkotása az Egy elmebeteg nő naplója, mely – saját naplóját leszámítva – egész munkásságának legnagyobb szabású darabja. A morfium hatása alatt szerzett élményei irodalmi művein erősen érződnek, melyekben az ideggyógyászat akkori eredményeit is felhasználta, orvosi megfigyeléseinek irodalmi keretet adott. A szerre egyébként tudatosan szokott rá, mert érdekelte annak tudatmódosító hatása

1911-ben jelent meg a Délutáni álom című elbeszéléskötete, amelyben többek között ezen tapasztalatokat dolgozta fel. 1910-tól különböző fürdőhelyeken volt orvos, majd az I. Világháborúban katonaorvosként teljesített szolgálatot, de a morfium okozta szenvedélybetegségét addigra képtelen volt kordában tartani.

A leszokást elősegítendő, falusi orvos lett Földesen, majd Regőcén, de a gondok csak fokozódtak. Környezetével megromlott a kapcsolata, fokozódott paranoiája. 1919-ben már a bajai elmeosztályon ápolták.

Miután megszökött, lelőtte feleségét, és öngyilkosságot próbált meg elkövetni. A sikertelen kísérlet után a szabadkai Mária Valéria Közkórházban ápolták. Újabb szökése után Kelebiánál, a szerb demarkációs vonalnál 1919. szeptember 11-én feltartóztatták. Nem sokkal később pantopon-túladagolásban meghalt.

Agyvelejét, szívét és máját, kívánsága szerint, öccse a pesti klinikára, első munkahelyére küldte vizsgálatra. Azokat ott is temették el, fekete emléktáblája később arra a helyre került, egykori rendelője ablaka alá.

Munkássága nagy hatást gyakorolt a későbbi írógenerációkra, így a saját stílusának rengeteg követője is akadt.

litera.hu

Megosztás

Related posts