Véget ér a facebookos lájk-őrület

Megosztás

A Facebook belsős körben tesztelné a lájkok elrejtésének fogadtatását, de még nincs végleges döntés. A közösségi oldal célja az lenne, hogy megvédje felhasználóit az irigységtől és az öncenzúrától.

Az elrejtés után mások bejegyzéseinél egyáltalán nem lehetne látni, hányan kedvelték azokat. Ugyanis egyre többen vannak, akik már abból mérik le saját értéküket, hogy hány lájkot kapnak a bejegyzéseik, szelfijeik, vagy az általuk továbbosztott agyatlan, álmotivációs idézetek.

Ezáltal például simán népszerűnek és sztárnak hiheti magát, aki kitol magából képes formátumban egy mű-Coelho mondást egy lemenő napot ábrázoló fotó elé írva: hű, hát jött rá 79 lájk, az emberek engem szeretnek! Pedig a fenét, a lájk ugyanis ma már annyira semmitmondó jelzés a lájkoló oldalán, hogy igazából sokan szinte rutinból nyomnak rá, aztán görgetnek tovább.

Másrészt ez alakított ki egy kifejezetten új pszichológiai állapotot, amelyet a legtöbben közösségi buborék (social bubble) néven emlegetnek. Ez a lájkolgatás elértéktelenedéséből és a korábban elemzett “azt tolja elém a Facebook, ami egyébként is érdekelhet” metódusból egyaránt fakad.

Zuckerberg bejelentése szerint a következő időszakban fokozatosan állítják át a Facebook rendező algoritmusait arra, hogy egyre kevesebb lájkvadász postot, ál-Coelho idézetet és egyéb hasonló “lufi-tartalmat” jelenítsenek meg a felhasználók hírfolyamában, még akkor sem, ha azokat szanaszét lájkolják.

Ehelyett azok a bejegyzések kerülnek előre, amelyekre sokan kommentekben, vagy azokra adott viszontválaszokban reagálnak, tehát röviden a komment lesz az új lájk.

A Facebook-vezetők nyilatkozataiból is kiderül, hogy ők teljesen felkészültek arra, miszerint rövid távon üzletileg akár visszaesést is jelent nekik a változtatás. A márkák és profi felhasználók visszább vehetik a költéseiket, vagy akár időlegesen más platformot kereshetnek hirdetéseik számára.

De Zuckerbergék közép- és hosszútávon azt remélik, hogy pont azért jönnek majd vissza a fizetős ügyfelek is, mert azt látják, hogy letisztultabb piacon tudnak tényleg értékesen kommunikálni, ami végső soron nekik is jobban megtérül.

Arról nincs hír, hogy mikor változik meg a Facebook rendezési és kiemelési algoritmusa. Minden bizonnyal az eddigi gyakorlatot követik, azaz szép lassan igazítanak hétről hétre, ráadásul nem mindenkinek egyszerre.

pcworld.hu

Megosztás

Related posts