Több kutató szorgalmazza, hogy a cukorkoncentrátum alapján adóztassák az üdítőket

Több amerikai egyetem kutatói is támogatják azt a new york-i egyetemről indult kezdeményezést, miszerint cukortartalmuk alapján megadóztatnák az üdítőket, melyek cukrot tartalmaznak.

Minél több cukrot tartalmazna egy adott üdítő, annál több adót kéne fizetni utána, és így annál magasabb lenne az ára. A szakértők szerint ezzel hatékonyan lehetne harcolni az elhízás egyre nagyobb közegészségügyi problémája ellen, de gazdaságilag is megérné a váltás.

Számításaik szerint a cukoralapú adóztatás következménye az lenne, hogy egy átlagos amerikai 2,3 grammal kevesebb cukrot fogyasztana naponta, vagyis napi 0,3 kilogrammtól szabadulhatna meg, és csak az Egyesült Államokban 630 ezerrel lehetne csökkenteni a túlsúlyos emberek számát. Véleményük szerint ezzel párhuzamosan csökkenne a kettes típusú diabéteszesek száma, évi tizenegyezer emberrel.

24.hu cikke szerint nemcsak az USA-ban, hanem itthon is meg kellene fontolni a cukoradó bevezetését: Európában ugyanis napi ötszáz kalóriával többet fogyasztanak az emberek, mint negyven évvel ezelőtt – emellett több mint öt óra ülőmunkát végeznek, 42 százalékuk pedig inaktív, semmilyen fizikai tevékenységet nem végez.

Magyarországon körülbelül 250 ezren annyira el vannak hízva, hogy nem láthatóak az utcákon: a lakásukba beszorulva élnek. Rajtuk a fogyókúra, a mozgás már nem segít.

A kiemelt képen az egyes üdítőkben található cukormennyiségét láthatja a flakonok alatt.

hu.euronews.com

Related posts