A fideszesek döntésükkel tönkre tették a jól működő ifiházat

Megosztás

“A tiltakozó akció láttán fénysebességgel került fel a hazug MINAP-ra egy cikk, amely válaszol a miskolci ellenzék tüntetésére, kiállására. Az ott megjelentetett információk ugyanolyan félrevezetők, mint az újság egyéb írásai. A cikk állításával szemben önök nem oldották meg megnyugtatóan a gyermekek elhelyezését!” – reagált nyílt levélben az önkormányzati médium állításaira dr. Simon Gábor szocialista frakcióvezető. A Velünk A Város Egyesület ugynais hétfőn demonstrációt tartott az ifiház előtt, mert a városvezetés minden korábbi ígérete ellenére az intézmény termeit átvette a titokzatos Operatív Műveleti Központ. Ezzel lassan, de biztosan ellehetetlenül Miskolc ikonikus intézménye. A tüntetés még el sem kezdődött, a városvezetés a MINAP-ban már reagált a civilek tiltakozására, persze mindent tagadva. Simon Gábor azonban rávilágított a tényekre.

“Két éve több száz miskolcival kék szalagot kötöttünk az Ifiházra. Az ellen tiltakoztunk, hogy önök a nagyteremből kameraközpontot akarnak csinálni, pedig azt bárhol el lehetne helyezni. A városvezetés rögtön sajtótájékoztatót tartott és bejelentette: „Zene- és táncművészeti képzési központ létesül Miskolcon. A centrum, amely jövőre megkezdheti működését, “természetesen befogadja majd az Ifiházat is, valamennyi jelenlegi funkciójával együtt” Kiss János alpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a centrum a Csengey utca 4. szám alatt, egy évek óta üresen álló egykori iskolaépületben kap helyet, ahol a fiataloknak lehetőségük lesz a tanulásra az alapfokú táncoktatástól a félprofi képzésig. „ Azt ígérték, hogy 2018-ra kész lesz az új központ, ahová a gyerekek átköltözhetnek. Nem így történt, el sem kezdték az építkezést!

Önök, fideszes képviselők most augusztus végén rendkívüli közgyűlésen megszavazták Kriza Ákos polgármester előterjesztését, hogy a Miskolci Kulturális Központhoz tartozó Ifjúsági Ház épületéből átadnak a rendészetnek 360 m2 területet. Jelenleg a kialakított Operatív vagyis az Ifiház színházterme az átalakított színpaddal, öltözőkkel, pincerésszel nincs több, mint 180 m2. Milyen termeket, melyik emeletet veszik még el a közösségektől, vagy irodákat a kulturális központtól? Miért rendkívüli ülésen döntöttek reggel hét órakor? Mi volt az ok, hiszen két éve tervezték ezt a döntést!

Tegnap ismét tiltakoztunk. Tiltakoztunk az ellen, hogy önök becsapták a miskolciakat, mert nem csináltak új kulturális központot. De tiltakoztunk az ellen is, hogy újabb területeket akarnak elvenni az Ifiháztól, amely eddig jól működött, hiszen látogatói száma évente meghaladja a 40.000 főt…A tények kedvéért, hadd tájékoztassam önöket a miniszterük által aláírt rendeletről a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 13. § (1) előírja: „A művelődési ház a 4. §-ban foglaltakon túl rendelkezik legalább egy, legalább 100 fő befogadására, a művelődő közösségek, előadó-művészeti csoportok próbáinak, előadásainak, továbbá ünnepségek megtartására alkalmas, játszóhellyel rendelkező többfunkciós helyiséggel, valamint legalább egy kiállítótérrel.” Megfelel -e ezek után az intézmény a művelődési ház/ Ifjúsági Ház kritériumainak, vagyis hol van a 100 fő befogadására alkalmas többfunkciós helyiség?

Döntésükkel tönkretettek egy jól működő intézményt, ezzel sérültek a ház vonzáskörzetébe tartozó – így a körzetemben lakó – miskolci polgárok kulturális-közművelődési alapellátása iránti jogai. Kedves fideszes képviselők, ugye abban egyet értünk, hogy föl lennének háborodva, ha a szomszédjuk elfoglalná családi házuk nagyszobáját, kertjét, egyik emeletét, s azt mondaná önöknek, hogy gyermekeik közül egy párat költöztessen ki albérletbe.

Tettük a „A farkas és a hét kecskegida” meséjére emlékeztet. Számoljanak el tetteikkel és lelkiismeretükkel, ha jelen esetben erről még beszélhetünk. Ne hallgassanak tovább, mert vétkesek közt cinkos, aki néma!” – olvashatjuk a nyílt levélben.

Megosztás

Related posts