Újságírókat akartak, de csak a kormánysajtóval találkozhatott volna a korrupciót vizsgáló OECD-delegáció

Megosztás

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Vesztegetés Elleni Munkacsoportja februárban delegációt küldött Budapestre, hogy különböző magyar hatóságokkal, kormányzati és civil szervezetekkel találkozva felmérje a korrupció elleni küzdelem helyzetét. Az általuk kiadott jelentés háromszor is említi, hogy a szakemberek újságírókkal is szerettek volna találkozni, és hogy erre a magyar kormányzati szervek szerint azért nem volt mód, mert az újságírók nem akartak eljönni a találkozóra – írja az Átlátszó.

Az OECD-jelentésben azt írták, hogy a látogatáson

„a küldöttség nem találkozhatott újságírókkal, mert a magyar hatóságok azt állították, hogy bár ők a látogatás utolsó napjáig folyamatosan próbáltak eleget tenni a delegáció ez irányú kérésének, de az újságírók nem akartak eljönni a találkozóra”.

Pedig a munkacsoport jelentése külön kiemelte a sajtó szerepét a korrupció, a vesztegetési ügyek elleni harcban, a delegáció mégsem találkozhatott a sajtó képviselőivel. Volt viszont egy panelbeszélgetés a magyar civil szervezetek képviselőivel.

Az egyik emberi jogi szervezet arról tájékoztatta a delegációt, hogy a korrupciós ügyekről tudósító újságíróknak komoly nehézséget jelent az információ megszerzése a kormányzati szervezetektől, mert a közérdekű adatigénylések nagyon sokáig, sokszor akár három évig tartanak, és rendszeresen a bíróságon végződnek. Ráadásul ahhoz, hogy megkapják a kért információt, az újságírók gyakran arra kényszerülnek, hogy az ügyről, amin dolgoznak, részletes információkat áruljanak el.

“Mivel a sajtó képviselői nem vettek részt a látogatáson, a delegációt vezető szakemberek nem vitathatták meg újságírókkal a civilszervezetektől kapott információt a magyar médiát érő új korlátozásokról, így nem tudták felmérni azt sem, hogy a magyar média mennyire tud hatékonyan beszámolni a magyar állampolgárokkal és cégekkel kapcsolatos vádakkal külföldi hivatalnokok megvesztegetéséhez kapcsolódó ügyekben. A delegáció vezetői szerint ezért szükség lenne annak ellenőrzésére, hogy a média mennyire tud hatékony lenni az ilyen vesztegetési ügyek megtalálásában, és hogy ezt hogyan befolyásolják a közelmúlt törvénymódosításai, ideértve a közérdekű adatokhoz való hozzáférés szabályai és módja”

– írták a jelentésben.

Az Átlátszó érdeklődésére a BM azt válaszolta, hogy a HírTv, a Modern Media Group, az MTI, az M1, az Origo, az Echo Tv és a Magyar Nemzet szerkesztőségének küldtek meghívót.

Tehát egyetlen kormány-kritikus médiumnak sem szóltak, pedig a nemzetközi szervezet előzetes kérésében küldött listán több, nem kormánypárti médium is szerepelt.

Azzal kapcsolatban, hogy a hatóságok azt mondták a delegációnak, hogy az újságírók nem akartak részt venni az eseményen, a BM közölte, hogy részükről ilyen közlés nem történt, arra pedig nem tudtak válaszolni, hogy ki tájékoztatta erről a delegációt.

168ora.hu

Megosztás

Related posts